Veelgestelde vragen over coronavaccinaties bij kinderen

Veelgestelde vragen over coronavaccinaties bij kinderen
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
17-01-2022

Vanaf 18 januari kunt u als ouder of verzorger een uitnodigingsbrief ontvangen van het RIVM. Hierin staat dat u uw kind, in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar, kunt laten vaccineren tegen corona. En, hoe u dit doet. Op deze webpagina vindt u de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Is een vaccinatie voor mijn kind verplicht?
De keuze voor een coronavaccinatie is vrijwillig. Dit geldt voor vaccinaties voor uzelf en voor vaccinaties voor uw kind. U beslist dus zelf of u dit wel of niet wilt. De meeste kinderen hebben weinig klachten als zij besmet raken met het coronavirus. Maar sommige kinderen worden wel ernstig ziek en moeten opgenomen worden in het ziekenhuis.

Ik twijfel of ik wel een vaccinatie voor mijn kind wil. Kan ik met een zorgprofessional praten?
U kunt terecht bij vragenovercorona.nl en bellen met 088-7707707.

Mijn (ex-)partner en ik verschillen van mening over de vaccinatie van ons kind. Wat nu?
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn minderjarig, daarom is het nodig dat één ouder/verzorger meekomt naar de priklocatie. De ouder/verzorger die niet meekomt moet geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Op de priklocatie krijgt u daarom eerst de vraag of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Als op de GGD-locatie blijkt dat dit niet zo is, zal de betreffende GGD niet vaccineren. U krijgt dan een brief mee met informatie over wat u in dit geval kunt doen.

Hoe maak ik een afspraak voor mijn kind?
In de informatie van het RIVM staat het telefoonnummer van de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn. Die kunt u iedere dag bellen tussen 08.00 en 20.00 uur. Zorg dat u het Burgerservicenummer (BSN) van uw kind bij de hand hebt. Dit staat in het paspoort, op de ID-kaart of op de polis van de zorgverzekering.

Kunnen we snel terecht?
De GGD’en hebben veel tijdsloten opengesteld voor de kinderen, dus u kunt met de callcentermedewerker een datum kiezen op een locatie die voor u handig is. Dat kan vaak al binnen een paar dagen.

Welk vaccin krijgt mijn kind?
Uw kind krijgt op twee verschillende momenten een prik met een kinderdosis van het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dit is een mRNA-vaccin dat speciaal voor kinderen is gemaakt. Het is goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.

Waar vind ik meer informatie over het vaccin?
Er staat uitgebreide informatie op deze webpagina van de Rijksoverheid en op deze website van het RIVM.

Hoeveel tijd moet er tussen de vaccinaties zitten?
Tussen de eerste en de tweede prik moeten minstens acht weken zitten. Als uw kind ook nog andere vaccinaties krijgt, moet dat twee weken voor of twee weken na de coronavaccinatie gebeuren.

Mijn kind heeft pas corona gehad. Maakt dat nog uit?
Ook als uw kind eerder besmet is geweest met corona, zijn twee vaccinaties nodig om optimaal beschermd te zijn tegen COVID-19. Het is wel belangrijk om te weten dat u na een besmetting 12 weken moet wachten met de vaccinatie. Als uw kind na de eerste prik alsnog een besmetting oploopt, moet de tweede afspraak worden verplaatst. Die kan dan pas 12 weken na de besmetting plaatsvinden.

Mijn kind wordt binnenkort geopereerd onder narcose, moet ik daar rekening mee houden?
Plan de vaccinatie minimaal twee dagen voor of na de operatie. Staat er al een vaccinatie gepland? Dan kunt u de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn bellen om de afspraak van uw kind te verzetten.

Wat moet ik meenemen naar de afspraak?
Neem alstublieft uw eigen identiteitsbewijs mee naar de afspraak. Daarmee kan de GGD-medewerker controleren welke afspraak er voor u (uw kind) in het systeem staat. Het dragen van een mondkapje is verplicht op de vaccinatielocatie. Het is ook handig als u van tevoren alvast de gezondheidsverklaring voor uw kind invult. Die kunt u geprint meenemen. Of digitaal ingevuld, bijvoorbeeld op uw telefoon of tablet. Als dat niet lukt kunt u ook op de locatie de verklaring invullen. In de afspraakbevestiging die u per e-mail heeft gekregen, vindt u nog meer belangrijke informatie over wat u moet weten en meenemen.

Is een DigiD verplicht?
Voor de leeftijdsgroep van 5 tot en met 11 jaar kunt u alleen telefonisch een afspraak maken. Een DigiD-inlogcode is dus niet verplicht. Iedereen van 12 jaar of ouder die online een afspraak maakt, heeft een DigiD nodig.

Mijn kind is bang voor prikken, wat kan ik doen?
De medewerkers die de kinderen prikken weten wat ze doen en hoe zij uw kind op het gemak kunnen stellen. We hebben op de website van GGD GHOR Nederland meer informatie verzameld. Zie prikangst bij kinderen. Daar staan ook tips voor u als ouder.

Krijg ik een bewijs dat mijn kind is gevaccineerd?
De GGD waar u heengaat voor de vaccinatie, regelt dat u een papieren vaccinatieregistratiekaart krijgt.

Is er voor kinderen ook een QR-code?
Ja, maar die wordt in Nederland niet gebruikt voor kinderen jonger dan 13 jaar. In andere landen kan er wel naar worden gevraagd. U kunt met het DigiD van uw kind een QR-code aanmaken in de CoronaCheck-app. Lees meer: DigiD aanvragen.

Ik heb een medische vraag, waar kan ik terecht?
U kunt medische vragen het beste bespreken met uw arts of medisch specialist. U kunt ook terecht bij de Medische Informatielijn Vaccineren van de GGD via 088-7674080.