Update datadiefstal covid-systemen
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
19-03-2021
Eind januari 2021 kwam de diefstal aan het licht van persoonsgegevens uit de landelijke covid-systemen. Het ging om de systemen voor testen en vaccineren en voor bron- en contactonderzoek. Door deze diefstal zijn we op harde wijze geconfronteerd met kwetsbaarheden in onze ICT-systemen De 25 GGD’en en GGD GHOR Nederland hebben maatregelen getroffen en werken aan verbetering van de systemen.

Laatste update: 19 maart 2021.


Verzoeken burgers
Ruim 175 inwoners van de regio hebben GGD NOG vragen gesteld of verzocht hun persoonsgegevens te verwijderen uit de systemen. GGD NOG is gestart met de afhandeling van de verzoeken, maar heeft daarvoor enige tijd nodig. De GGD’en hebben veel verzoeken ontvangen. Ook vinden de GGD’en en GGD GHOR Nederland het belangrijk om de verzoeken zorgvuldig en afgestemd te behandelen.

Alle verzoekers ontvangen een ontvangstbevestiging. Ook benaderen wij de verzoekers per e-mail en telefonisch. Dan doen wij om de verzoeken te verhelderen en de afhandeling te bespreken. Als privacygevoelige informatie wordt verstuurd, dan doen wij dat met het e-mailaccount  ggdnogprivacy@zorgmail.nl. Hiermee kunnen wij veilig mailen. 

Gevolgen datadiefstal
De GGD kan nu nog niet zeggen van wie gegevens zijn gestolen. Dit maakt onderdeel uit van het politieonderzoek. Op het moment dat vast komt te staan dat uw gegevens gestolen zijn, dan informeert GGD GHOR Nederland u daar over.

Over mogelijke gevolgen en risico als criminelen persoonsgegevens hebben vindt u ook informatie over de website van politie.

Welk risico loop ik als criminelen mijn persoonsgegevens hebben? 

  • U loopt het risico slachtoffer te worden van oplichting. Criminelen bellen of mailen u bijvoorbeeld – zogenaamd uit naam van een voor uw geloofwaardige instantie zoals uw bank – en winnen uw vertrouwen omdat ze al veel over u weten (zoals uw geboortedatum of woonadres). Voordat u het weet, heeft u een betaling voor iets gedaan – maar feitelijk op een phishinglink geklikt. Ontdek hier hoe u zich kunt beschermen tegen phishing.
  • Een ander risico is identiteitsfraude. De fraudeur gebruikt uw persoonsgegevens bijvoorbeeld om producten en diensten te krijgen op uw naam. Of om een bankrekening te openen of een creditcard aan te vragen. Ontdek hier meer informatie over identiteitsfraude.
  • Doe altijd aangifte als u slachtoffer wordt van cybercrime.

Meer informatie
Actuele informatie vindt u op de website van GGD GHOR Nederland. 

Informatie over het verwijderen persoonsgegevens bij de GGD’en is hier te vinden.  

Ook kunt u bellen met het speciale nummer: 085-1308226, elke werkdag bereikbaar van 9:00 uur tot 17:00 uur. Dit telefoonnummer kunt u bellen als u vragen heeft over de datadiefstal. Wij kunnen nog geen antwoord geven op de vraag of het ook om uw gegevens ging, aangezien op dit moment nog een politieonderzoek loopt. Als dit wel het geval is, dan wordt u hierover geïnformeerd.