Prikangst: informatie en tips
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
29-07-2021

Last van prikangst? Voordat je een afspraak maakt voor een vaccinatie, kun je een aantal dingen doen om de angst voor de prik te verminderen.

Als je dat prettig vindt, kun je contact met ons opnemen om te vragen of je een rondleiding kunt krijgen op de vaccinatielocatie. Dan weet je alvast wat je kunt verwachten.

Praat met mensen bij wie jij je prettig voelt over je prikangst. Misschien kunnen zij, indien gewenst, met jou meegaan naar de afspraak om jou te ondersteunen en af te leiden. Probeer, ondanks de angst, toch een afspraak te maken. Het blijkt uit onderzoeken dat hoe vaker je een prik krijgt, hoe groter de kans is dat de angst vermindert.

Als je op de vaccinatielocatie bent, geef dan gelijk bij binnenkomst aan dat je het eng vindt. Bespreek met degene die de prik geeft wat jij prettig vindt en wat jij nodig hebt om de angst onder controle te houden. Wil je tijdens de prik zitten of liggen? Wil je meekijken of kijk je liever de andere kant op?

2 andere tips die kunnen helpen om je prettig te voelen: maak kort voor de prik 10 kniebuigingen en drink minimaal een kwartier voor de prik een halve liter water.

Heb je extreme prikangst en werken bovenstaande tips niet voor jou? Dan kun je bij de huisarts een recept voor een lidocaïne/prilocaïne-crème of pleister vragen. Bespreek met de huisarts waar je de zalf het beste kunt smeren. Na 30-60 minuten zal je huid verdoofd zijn. Wat ook goed is om te weten, is dat paracetamol vóór de prik niet helpt tegen de pijn van de prik. Als je na de prik last hebt van bijwerkingen, kan een paracetamol de klachten verminderen. Lees goed in de bijsluiter hoeveel paracetamol tabletten je mag innemen.