Les 'Veerkracht & corona' voor de klas
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
22-04-2021

Jongeren lijken vaker dan voorheen ‘mentaal overbelast’. Ze staan sterker in hun schoenen en ontwikkelen veerkracht als ze in staat zijn te relativeren en te leren hoe ze hun psychisch welbevinden actief kunnen bevorderen. Zeker in deze coronatijd is dat gewenst. Daarom heeft GGD Noord- en Oost Gelderland de les ‘Veerkracht & corona’ ontwikkeld. En GGD regio Utrecht in samenwerking met Steven Pont de lessenreeks ‘ Je Brein de baas’ gemaakt.

Les ‘Veerkracht & corona’
Veerkracht & corona is een les die kan worden aangevraagd voor klas 3 en 4 (vmbo, havo, vwo). De les is een introductie in de samenhang tussen gedachten, gevoelens en gedrag. De leerlingen leren dat zij zelf invloed hebben op wat zij denken, voelen en doen. Maar dat ook hun omgeving zoals covid-19 en bijvoorbeeld sociale media hier invloed op heeft. Daarnaast bespreken we hoe leerlingen met negatieve emoties en gedachten kunnen omgaan. En bij wie zij terecht kunnen als ze hier vragen over hebben.

Doelgroep: leerlingen klas 3 en 4 (andere leerjaren in overleg)
Uitvoering: door de GGD
Kosten: gratis voor scholen in onze regio (behalve de gemeenten Harderwijk, Elburg, Oldebroek, Ermelo en Putten). Heeft u interesse in deze les? Mail naar Elly Hoekstra

Voor een verdiepingsslag adviseren wij de lessenreeks ‘Je Brein de Baas?!’. Deze lessenreeks heeft GGD regio Utrecht in samenwerking met ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en het Nederlands Instituut Jeugdgezondheid (NCJ) ontwikkeld.

Lesprogramma ‘Je Brein de Baas?!’
‘Je Brein de Baas?!’ is lesmateriaal dat docenten ondersteunt om met leerlingen het gesprek te voeren over het effect van corona, stress, gevoelens en de werking van het brein. Leerlingen krijgen hierdoor meer inzicht in zichzelf en anderen. Met behulp van toegankelijke animatiefilms en praktische opdrachten zijn docenten in staat het verschil te maken!
Het lesmateriaal ‘Je Brein de Baas?!’ bestaat uit twee lessen van 45 à 50 minuten. Elke les bestaat uit twee modules. Het is ook mogelijk om de modules te verspreiden over vier lessen van 25 minuten. Elke module bestaat uit een korte animatiefilm met opdrachten en een bijbehorend werkblad.
Hoe wordt het in de school toegepast? Deze mini-lessenserie is geschreven als invulling voor de mentorlessen. Ze kunnen ook ingepast worden in andere lessen zoals biologie of verzorging. Meer informatie zie: www.ncj.nl/je-brein-de-baas

Doelgroep: leerlingen in alle leerjaren en niveaus
Uitvoering: mentoren
Kosten: gratis te downloaden via: www.ncj.nl/je-brein-de-baas

Gezonde School
Heeft u vragen of willen jullie ook na corona meer aandacht voor welbevinden op school? Neem dan contact op met de Gezonde School Adviseur of jeugdverpleegkundige verbonden aan uw school.