Boostervaccinatie voor 60+ en zorgpersoneel vanaf december

Boostervaccinatie voor 60+ en zorgpersoneel vanaf december
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
03-11-2021

Het aantal covid-19 infecties in Nederland loopt op. Om de beschermingsgraad tegen het virus te verhogen, beginnen de GGD’en vanaf 6 december met het prikken van boostervaccinaties: een extra vaccinatie voor 60-plussers. Ook zorgpersoneel krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad op om de meest kwetsbare mensen in de samenleving nog beter te beschermen.

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen covid-19 te versterken. De booster helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Mensen ouder dan 60 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden, omdat zij na de eerste vaccinatie(s) een minder hoge bescherming bereiken tegen corona.

Zorgpersoneel
Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Dit om te voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona. Door het sterk toenemende aantal besmettingen met het coronavirus, worden ook meer mensen opgenomen in het ziekenhuis. De druk op de zorg neemt daarmee nog verder toe. De boostervaccinatie moet voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona.

Het gaat om zorgmedewerkers met direct patiëntencontact in:
– ziekenhuizen;
– verpleeghuizen;
– kleinschalige woonvormen;
– klinische medisch-specialistische revalidatie;
– huisartsenpraktijken;
– ambulancediensten;
– intramurale gehandicaptenzorg;
– geestelijke gezondheidszorg (ggz) en ggz-crisisdienst
– wijkverpleging.

Binnenkort wordt duidelijk waar u hiervoor terecht kunt en van wie u de uitnodiging ontvangt.

Het credo luidt: de zorg prikt zoveel mogelijk de zorg. Wij ondersteunen als GGD’en daar waar nodig. Concreet: zorginstellingen met een medische dienst vaccineren zelf, naar de overige instellingen gaat de GGD toe. Zorgmedewerkers uit de ziekenhuizen, de acute zorg en de huisartsenzorg krijgen de vaccinatie aangeboden in het ziekenhuis. Het zorgpersoneel in de langdurige zorg krijgt zo snel mogelijk een boostervaccinatie aangeboden, waar en hoe wordt nog bepaald.

Booster met een mRNA-vaccin
Iedereen die in aanmerking komt voor een boostervaccinatie, krijgt een mRNA-vaccin van Moderna of BioNTech/Pfizer. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid op de locaties en er is geen vrije keuze in. Kreeg iemand eerder Janssen of AstraZeneca? Ook dan wordt de booster een van deze twee mRNA-vaccins.

Geen gevolgen voor coronabewijs
Zowel het coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland blijven geldig. De QR-code blijft dus gewoon werken.

Wilt u extra informatie over de boostervaccinaties? Lees meer op de website van het RIVM