1 vaccinatie na positieve coronatest in het afgelopen halfjaar

1 vaccinatie na positieve coronatest in het afgelopen halfjaar
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
02-04-2021

Mensen die in het afgelopen halfjaar corona hebben gehad kunnen sinds 2 april bij het maken van een vaccinatie-afspraak aangeven dat ze maar 1 afspraak willen maken. Dit advies komt van de Gezondheidsraad om onnodig medisch handelen te voorkomen.

Waarom maar 1 vaccinatie als je corona hebt gehad?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat als je corona hebt gehad je immuniteit tegen corona opbouwt. Dit betekent dat je voor tenminste een halfjaar beschermd bent tegen corona. Als je 1 vaccinatie krijgt  binnen het halfjaar dat je corona hebt gehad, heb je dezelfde bescherming als mensen die 2 vaccinaties krijgen. De Gezondheidsraad heeft daarom geadviseerd mensen die in het afgelopen halfjaar besmet zijn geweest met corona maar 1 vaccinatie te geven. Lees hier verder over deze beslissing.

Deze nieuwe regeling geldt voor alle 3 de corona-vaccins: AstraZeneca, BioNTech/Pfizer en Moderna.

Wanneer 1 vaccinatie?

Je komt in aanmerking voor 1 vaccinatie tegen het coronavirus als je het afgelopen halfjaar corona hebt gehad. Als je een afspraak maakt voor de vaccinatie, krijg je aan de telefoon de vraag of je de afgelopen 6 maanden positief bent getest op corona. Als dit zo is, kan je een afspraak maken voor 1 vaccinatie in plaats van 2 vaccinaties. 

Je hoeft hiervoor geen positieve test te laten zien, maar het is wel verstandig een uitslag van een positieve test te bewaren. Er kan op een later moment alsnog om gevraagd worden. 

2e afspraak afzeggen
Heb je het afgelopen halfjaar corona gehad en heb je al 2 vaccinatie-afspraken gepland staan? Zeg de 2e afspraak dan zo snel mogelijk af. Dit kan met hetzelfde telefoonnummer waarmee je de afspraak gemaakt hebt. Als je toch de 2e vaccinatie wilt, hoef je niets te doen. Als je met corona besmet bent geraakt ná je 1e vaccinatie gaat de 2e afspraak wel door. 

Wanneer 2 vaccinaties?

  • Als je geen corona hebt gehad in het afgelopen halfjaar.
  • Als je onder een van de medisch hoog-risico groepen valt. Je krijgt dan uit voorzorg 2 vaccinaties, ook al je wel corona hebt gehad in het afgelopen halfjaar. Bekijk hier de medisch hoog-risico groepen. 
  • Als je corona hebt gekregen ná je 1e vaccinatie. De afspraak voor de 2e vaccinatie gaat dan wel door. Bekijk hier meer informatie over besmetting na de 1e vaccinatie.