Op deze pagina nemen we je mee in het proces van de vaccinatie; hoe en waar je als zorgmedewerker de vaccinatie kan krijgen en hoe de vaccinatie-afspraak zal verlopen.

Oproepen voor de coronavaccinatie

Kom je in aanmerking voor een coronavaccinatie? Dan krijg je daar informatie over van je werkgever. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. De uitnodiging ontvang je van je werkgever die hiervoor gebruik maakt van informatie van de eigen koepelorganisatie en het RIVM. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal.

Of je je laat vaccineren is altijd je eigen keuze. Het is dus vrijwillig. Het vaccin is gratis.

Wie krijgt welk vaccin? 

  • Zorgmedewerkers geboren tussen 1956 en 1960: AstraZeneca.
  • Zorgmedewerkers die al een 1e keer gevaccineerd zijn met AstraZeneca krijgen als 2e vaccinatie ook AstraZeneca
  • Zorgmedewerkers geboren na 1961 en nog geen 1e vaccinatie gehad: BioNtech/Pfizer.
  • Zorgmedewerkers geboren voor 1956: BioNtech/Pfizer.


Als je besluit je te willen laten vaccineren, maak je een afspraak via het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief vermeld staat. Je krijgt dan de keuze uit een aantal locaties waar je ingepland kunt worden. Je bepaalt zelf op welke locatie je gevaccineerd wilt worden. Dit hoeft dus niet per se in de eigen GGD-regio te zijn. Bekijk hier waar je je kan laten vaccineren. In de regio Noord- en Oost-Gelderland prikken we alleen met het AstraZeneca-vaccin in Zutphen. 

Voor zowel AstraZeneca als BioNtech/Pfizer moeten er 2 afspraken worden gemaakt. Bij AstraZeneca zitten er 12 weken tussen de 2 prikken. Bij BioNtech/Pfizer zitten er 6 weken tussen de 2 prikken. 

Bent u werkgever,  wel aangesloten bij een koepel en heeft u geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen? Neem contact op met uw koepelorganisatie.

Bent u werkgever, niet aangesloten bij een koepel en heeft u geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen? Dan kunt u contact opnemen met de koepelorganisatie voor uw branche: ActiZ (Corona-vragen@actiz.nl), Zorgthuisnl (vaccinatie-informatie@zorgthuisnl.nl) of VGN (corona@VGN.nl). 

Bent u zzp’er? Neem contact op met de werkgever voor wie u op dit moment werkt. Over de vaccinatie van ZZP’ers die niet voor een zorgaanbieder werken zal binnenkort duidelijkheid worden gegeven.


De vaccinatie-afspraak

Bekijk hier hoe vaccineren bij één van onze vaccinatielocaties in zijn werk gaat.Op de dag van je afspraak kom je naar de vaccinatielocatie. Er is met bebording aangegeven hoe je kunt rijden/fietsen/wandelen.
Ter plaatse volg je de looproute naar de ruimte waar je gevaccineerd wordt. Uiteraard houd je 1,5 meter afstand van anderen en draag je een mondkapje.

Let op dat je de volgende zaken meeneemt naar de vaccinatie:

  • De uitnodiging voor de vaccinatie
  • Paspoort, rijbewijs of ID-bewijs
  • De afspraakbevestiging met gezondheidsverklaring
  • Eventueel aanvullende informatie van je behandelend arts


De afspraak houdt een aantal handelingen in. We verzorgen de registratie, zetten het vaccin en na de prik mag je nog 15 minuten blijven zitten. Nazorg noemen we dat. Dit doen we uit voorzorg, omdat niet iedereen goed tegen prikken kan en wij zeker willen weten dat je je goed voelt als je bij ons de deur uitloopt. Je mag daarna gewoon autorijden, behalve als je last hebt van bijwerkingen (bijvoorbeeld duizeligheid).

De GGD geeft een vaccinatiebevestiging door middel van een brief uit CoronIT, geprint op locatie. Deze brief krijg je mee na de 1e en 2e vaccinatie. Deze brief kan in een later stadium via DigiD worden opgevraagd.

Ben je na de avondklok nog onderweg vanwege je coronavaccinatie of omdat je als mantelzorger iemand hierbij begeleidt? Vul dan de Eigen verklaring avondklok in.

Ook als je na je vaccinatie klachten krijgt die passen bij het coronavirus (neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak), is het belangrijk dat je je laat testen.

Na de vaccinatie is de kans groot dat je niet of minder ziek wordt van een coronabesmetting. Het is nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is het coronavirus niet meer kan verspreiden. Het is daarom belangrijk dat je je na de vaccinatie nog steeds aan de coronamaatregelen houdt.