De eerste groep die wordt opgeroepen voor de coronavaccinatie bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Op deze pagina nemen we je mee in het proces van de vaccinatie; hoe en waar je als zorgmedewerker de vaccinatie kan krijgen en hoe de vaccinatie-afspraak zal verlopen. 

Oproepen voor de coronavaccinatie

Kom je in aanmerking voor een coronavaccinatie? Dan krijg je daar informatie over van je werkgever. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. De eerste groep die wordt opgeroepen bestaat uit medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. De uitnodiging ontvang je van je werkgever die hiervoor gebruik maakt van informatie van de eigen koepelorganisatie en het RIVM. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal.

Bent u werkgever, wel aangesloten bij een koepel en heeft u geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen? Neem contact op met uw koepelorganisatie.

Als je in aanmerking komt voor een coronavaccinatie ontvang je een uitnodiging. Of je je laat vaccineren is altijd je eigen keuze. Het is dus vrijwillig. Het vaccin is gratis. Zorgmedewerkers worden gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Meer informatie daarover kan je vinden op deze factsheet.

Als je besluit je te willen vaccineren, maak je een afspraak via het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief vermeld staat. Je krijgt dan de keuze uit een aantal locaties waar je ingepland kunt worden. Je bepaalt zelf op welke locatie je het vaccin afhaalt. Dit hoeft dus niet per se in de eigen GGD-regio te zijn. Bekijk hier waar je je kan laten vaccineren. Voor het Pfizer-vaccin is het noodzakelijk dat je twee keer een prik ontvangt. Je maakt in dat geval twee afspraken. Er moeten +-21 dagen tussen prik 1 en 2 zitten.

Bent u werkgever, niet aangesloten bij een koepel en heeft u geen uitnodigingspakket voor het vaccineren van uw medewerkers gekregen? Dan kunt u contact opnemen met de koepelorganisatie voor uw branche: ActiZ (Corona-vragen@actiz.nl), Zorgthuisnl (vaccinatie-informatie@zorgthuisnl.nl) of VGN (corona@VGN.nl).

Bent u zzp’er? Neem contact op met de werkgever voor wie u op dit moment werkt. Over de vaccinatie van ZZP’ers die niet voor een zorgaanbieder werken zal binnenkort duidelijkheid worden gegeven.

De vaccinatie-afspraak

Let op dat je de volgende zaken meeneemt naar de vaccinatie:

  • De uitnodiging voor de vaccinatie
  • Paspoort, rijbewijs of ID-bewijs
  • De afspraakbevestiging met gezondheidsverklaring
  • Eventueel aanvullende informatie van je behandelend arts


Op de dag van je afspraak kom je naar de vaccinatielocatie. Er is met bebording aangegeven hoe je kunt rijden/fietsen/wandelen.
Ter plaatse volg je de looproute naar de ruimte waar je gevaccineerd wordt. Uiteraard houd je 1,5 meter afstand van anderen en draag je een mondkapje.

De afspraak houdt een aantal handelingen in. We verzorgen de registratie, zetten het vaccin en na de prik mag je nog 15 minuten blijven zitten. Nazorg noemen we dat. Dit doen we uit voorzorg, omdat niet iedereen goed tegen prikken kan en wij zeker willen weten dat je je goed voelt als je bij ons de deur uitloopt. Je mag daarna gewoon autorijden, behalve als je last hebt van bijwerkingen (bijvoorbeeld duizeligheid). 

De GGD geeft een vaccinatiebevestiging door middel van een brief uit CoronIT, geprint op locatie. Deze brief krijg je mee na de 1e en 2e vaccinatie. Deze brief kan in een later stadium via DigiD worden opgevraagd.

Nadat je gevaccineerd bent kun je zelf een bewijs van vaccinatie downloaden. Dit kan vermoedelijk pas vanaf maart. Ben je eerder gevaccineerd? Dan kun je uiteraard vanaf maart alsnog je vaccinatiebewijs downloaden.

 

Kan ik na 21.00 uur nog een (snel)test laten doen of een vaccinatie halen?
Noodzakelijke medische zorg is een reden om na 21.00 uur naar buiten te mogen. De vraag is hier wel of dit zorg is die kan wachten tot overdag. Mocht u vanwege een coronatest of -vaccinatie nog onderweg zijn, dan kunt u dit aangeven op uw Eigen verklaring avondklok

Begeleidt u als mantelzorg een oudere bij de vaccinatie of coronatest? Dan is dit een reden om nog na 21.00 uur buiten te zijn. U vult dit dan in op de Eigen verklaring avondklok.