Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De coronavaccins die we in de regio Noord- en Oost-Gelderland gebruiken zijn de vaccins van Pfizer/BioNTech, Janssen en AstraZeneca. De vaccins zijn beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).


Wie krijgt welk vaccin en wanneer? 

Het kabinet kijkt op basis van (internationale) adviezen of én welke vaccins voor een bepaalde doelgroep geschikt zijn. Zo is het BioNTech/Pfizer-vaccin en het Moderna-vaccin bestemd voor de meest kwetsbare mensen. In het overzicht met de volgorde van vaccineren komen daarna andere groepen aan de beurt, en komen er ook andere (goedgekeurde) vaccins. Het uitgangspunt voor het maken van deze volgorde is het beschermen van de kwetsbaren. Daarom krijgen de kwetsbaren voorrang in het vaccinatiebeleid. Het is dus niet zo dat iedereen zelf kan kiezen voor een bepaald vaccin.

Het BioNTech/Pfizer-vaccin
Het Pfizer-vaccin is wereldwijd getest bij tienduizenden mensen. Uit deze onderzoeken blijkt dat het vaccin 95 van de 100 mensen beschermt tegen het coronavirus. Het vaccin bestaat uit 2 prikken. De 2e prik volgt 5-6 weken na de 1e prik. 7 dagen na de 2e prik ben je maximaal beschermd tegen corona.

Bekijk hier alle informatie over het Pfizer-vaccin. 

Het AstraZeneca-vaccin
Het AstraZeneca-vaccin is getest op tienduizenden mensen. Uit deze onderzoeken blijkt dat het vaccin 60 van de 100 mensen beschermt tegen het coronavirus. Het vaccin bestaat uit 2 prikken. De 2e prik volgt vanaf 4 tot en met 12 weken na de 1e prik (vanaf 28 dagen tot aan 84 dagen). De Gezondheidsraad adviseert om de 2e prik in de 12e week na de 1e prik  te geven. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk een vaccin krijgen. 

Bekijk hier alle informatie over het AstraZeneca-vaccin. 


Wij begrijpen goed dat u meer wilt weten voordat u zich laat vaccineren tegen het coronavirus. Betrouwbare informatie over de coronavaccins vindt u onder meer op: