Iedereen met corona-gerelateerde klachten blijft thuis en laat zich testen op het coronavirus

Als uit de test blijkt dat je op dit moment geen corona hebt, mag je weer naar buiten en aan het werk, tenzij je daar te ziek voor bent of in quarantaine bent. De koorts moet in ieder geval voorbij zijn. Werk je in de zorg overleg dan met je leidinggevende wat de afspraken op het werk zijn. Kinderen mogen weer naar school en naar de opvang. Gaan de klachten niet over, worden ze erger of krijg je nieuwe klachten? Bel dan de huisarts. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Aan het werk na quarantaine?

Je bent in quarantaine omdat je in contact bent geweest met een positief getest persoon, je huisgenoot besmet blijkt met COVID-19 of omdat je huisgenoot naast milde corona klachten ook last heeft van koorts of benauwdheid.
Tijdens de quarantaine blijf je op de plek waar je verblijft. Wat er wel en niet mag tijdens deze thuisquarantaine lees je hier.
Ook personen werkzaam in de vitale sector of met cruciale beroepen blijven thuis. Voor deze groepen kan een uitzondering gemaakt worden in overleg met de GGD en de bedrijfsarts en alleen als je geen klachten hebt.
Als je tijdens de thuisquarantaine geen klachten ontwikkelt die lijken op het coronavirus stop je na 10 dagen na het laatste contact met de persoon met COVID-19 met de quarantaine.

Wat doe je bij klachten die lijken op corona?

Krijg je tijdens de quarantaine klachten die lijken op corona? Dan mag je niet naar buiten. Meld je aan voor een coronatest. Je mag alleen naar buiten om je te laten testen bij de GGD. Als je zware coronaklachten krijgt, bel je de huisarts. Je blijft thuis totdat de testuitslag bekend is.
Blijkt uit de test dat je geen corona hebt? Dan blijf je in quarantaine totdat de 10 dagen voorbij zijn (zie stroomschema).