Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sinds 1 december test GGD Noord- en Oost-Gelderland ook mensen zonder klachten. Het gaat om mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. Bij een negatieve testuitslag kun je eerder uit quarantaine.

Zo snel mogelijk laten testen

Ben je een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest op het coronavirus en ben je (nog) niet beschermd tegen corona? Laat je dan zo snel mogelijk testen bij een GGD-teststraat. Door eerder en vaker te testen, kunnen besmettingen sneller worden opgespoord. Bij een positieve testuitslag ga je meteen in isolatie. Doordat we dan ook meteen met bron- en contactonderzoek starten, kan verdere verspreiding van het virus voorkomen worden. 

Wanneer ben ik beschermd tegen corona?

Je bent immuun(beschermd tegen corona) als:

  • Het meer dan 14 dagen geleden is dan je een 2e prik hebt gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna. 
  • Het meer dan 14 dagen geleden is dat je 1 prik hebt gehad met het vaccin van Janssen.
  • Het meer dan 14 dagen geleden is dat je 1 prik hebt gehad (met een van de vaccins die in Nederland gebruikt worden) en je daarvoor corona hebt gehad.
  • Je binnen de afgelopen 6 maanden corona hebt gehad.

Ben je beschermd tegen corona? Dan hoef je niet in quarantaine als je een huisgenoot of nauw contact bent van een besmet persoon. Wel is het belangrijk om je gezondheid goed in de gaten te houden. Krijg je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan altijd testen en gebruik hiervoor nooit een zelftest.


Let op:
bij een negatieve testuitslag is het belangrijk om je nog een keer op dag 5 te laten testen. Het kan namelijk zijn dat het virus nog niet aan te tonen was met de 1e test. De test op dag 5 is in ieder geval betrouwbaar. Dit komt doordat de meeste mensen die ziek worden binnen 7 dagen klachten krijgen. Heb je op dag 5 weer een negatieve testuitslag dan hoef je de quarantaine niet af te maken. Is de uitslag positief, dan heb je corona en ga je in isolatie

Bel: 0800 - 1202  of  maak online een afspraak

Geschikte test

Mensen zonder klachten moeten getest worden met een daarvoor geschikte test. Iemand zonder klachten kan toch anderen besmetten en daarom is het belangrijk te voorkomen dat iemand ten onrechte een negatieve testuitslag krijgt. De PCR- en LAMP PCR-test zijn voldoende gevoelig. Doe je geen PCR- of LAMP PCR-test bij de GGD? Dan maak je de voorgeschreven quarantaine af.

Afstand houden tot risicogroepen

Het is belangrijk dat je alert blijft op corona-gerelateerde klachten en gedurende 10 dagen afstand houdt tot risicogroepen. Negatief geteste zorgmedewerkers overleggen met hun werkgever of zij mogen werken.

Via CoronaMelder of bron- en contactonderzoek

Tijdens het bron- en contactonderzoek wordt samen vastgesteld wat de 5e dag na het laatste risicovolle contact is. Als nauw contact ontvang je een telefoonnummer waarop je de asymptomatische test (testen zonder klachten) kunt aanvragen.

Krijg je een melding van de CoronaMelder app? In het bericht staat wat dag 5 is en welk telefoonnummer je kunt bellen om de testafspraak te maken. Ben je, naast de melding, ook onderdeel van een bron- en contactonderzoek, dan gaat het advies van de GGD altijd boven dat van de CoronaMelder app.

Klachten

Klachten die kunnen wijzen op het coronavirus zijn: verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak. 

Twijfel je om je te laten testen op corona, bijvoorbeeld omdat je alleen lichte klachten hebt? Ga naar deze online tool voor persoonlijk testadvies.