Bij klachten blijf thuis en laat je testen!
Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Op deze pagina lees je wanneer je als medewerker in de zorg of onderwijs een coronatest kunt laten doen en hoe je een afspraak maakt.

Afspraak maken - Prioriteitsnummer

Iedereen met klachten kan zich bij de GGD laten testen op het coronavirus. Zorgmedewerkers, onderwijspersoneel en medewerkers kinderopvang kunnen met voorrang worden geholpen. Zij kunnen 7 dagen per week tussen 7.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer 0800-8101 om een testafspraak te maken. Met een prioriteitstest heb je gegarandeerd dezelfde dag uitslag. 

Wil je weten welke beroepen in aanmerking komen voor voorrang bij het testen? 

Bel: 0800 - 8101 voor een afspraak

Wanneer een coronatest?

Je hebt milde klachten die passen bij het coronavirus. Verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak. De test kan aantonen of je het coronavirus op het moment van afnemen hebt. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten.

Testlocaties: waar en wanneer kan ik me laten testen?

De GGD streeft er naar dat je binnen 24 uur terecht kunt en dan ook binnen 24 uur de uitslag hebt. GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft zeven testlocaties. In Apeldoorn, Harderwijk, Heerde, Winterswijk, Zelhem en Zutphen.

Wanneer je een testafpraak met verhoogde prioriteit maakt, vindt dit plaats op één van de volgende locaties en tijdstippen:

  • Apeldoorn Kayersmolen: 8:30 - 12:15
  • Zelhem: 08:30 - 10:15
  • Harderwijk 08:30 - 10:15

 

De testlocaties zijn een drive-in. Met de auto rijd je door de drive-in en word je zonder uit te hoeven stappen getest. Iedere dag kunnen van 8.30–12.15 uur zorg- en onderwijsmedewerkers hier getest worden.

Hoe gaat een test?

Om te testen op besmetting, wordt er met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm afgenomen. Dit slijm wordt naar een laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of er sprake is van een besmetting.

Lees ook:

Meer informatie

Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800 1351 beschikbaar. 

Testen, hoe werkt dat nou precies?

In deze video neemt Muk Voorend, gezondheidsbevorderaar nieuwkomers bij GGD NOG, je mee naar de teststraat. Van hoe een test wordt afgenomen tot het belang van testen.