Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Bij klachten blijf thuis en laat je testen!
Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Op deze pagina lees je wanneer je als medewerker in de zorg of onderwijs een coronatest kunt laten doen en hoe je een afspraak maakt.

Afspraak maken - Prioriteitsnummer

Iedereen met klachten kan zich bij de GGD laten testen op het coronavirus. Zorgmedewerkers, onderwijspersoneel en medewerkers kinderopvang kunnen met voorrang worden geholpen. Zij kunnen 7 dagen per week tussen 7.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer 0800-8101 om een testafspraak te maken. Met een prioriteitstest heb je gegarandeerd dezelfde dag uitslag.

Let op: laten testen op dag 5 gaat wel via het reguliere telefoonnummer (0800 - 1202). 

Bel: 0800 - 8101 voor een afspraak

Wanneer een coronatest?

Je hebt milde klachten die passen bij het coronavirus. Verkoudheidsklachten, zoals neusverkouden, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging, of plotseling verlies van reuk of smaak. De test kan aantonen of je het coronavirus op het moment van afnemen hebt. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten.

Testlocaties: waar kan ik me laten testen?

GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft verschillende locaties ingericht waar je je kan laten testen op het coronavirus. Bekijk het overzicht van al onze testlocaties. 

Wanneer je een testafpraak met verhoogde prioriteit maakt, vindt dit plaats op één van de volgende locaties en tijdstippen:

  • Apeldoorn Kayersmolen: 8:30 - 12:15
  • Harderwijk 08:30 - 10:15

Als het gaat om een test op dag 5 wordt deze bij de reguliere teststraat ingepland. 

Hoe gaat een test?

Om te testen op besmetting, wordt er met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm afgenomen. Dit slijm wordt naar een laboratorium gestuurd. Onderzoekers kunnen uit het genetisch materiaal van het virus opmaken of er sprake is van een besmetting.

Lees ook:

Meer informatie

Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800 1351 beschikbaar. 

Testen, hoe werkt dat nou precies?

In deze video neemt Muk Voorend, gezondheidsbevorderaar nieuwkomers bij GGD NOG, je mee naar de teststraat. Van hoe een test wordt afgenomen tot het belang van testen.