Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vanwege de opgebouwde immuniteit van de maatschappij en de huidige fase van de pandemie, is het advies voor de zorgmedewerkers aangepast:

  1. Zorgmedewerkers hoeven preventief niet langer te testen. Als je als zorgmedewerker in contact bent geweest met iemand die positief getest is, hoeft je je zonder symptomen niet te testen. Wel is het advies om een chirurgisch mondneusmasker ten minste type II te gebruiken de eerste 10 dagen na contact met iemand met corona.
  2. Als zorgmedewerker is het niet langer nodig om een PCR-test te doen bij klachten. Een antigeen(zelf)test is voldoende om corona te bevestigen. Bij een negatieve uitslag en blijvende klachten, is het advies om de antigeen(zelf)test na 24 uur te herhalen.

Het gebruik van is geadviseerd bij respiratoire klachten (zoals hoesten, verkoudheidsklachten, benauwdheid etc.). We willen de overdracht van verschillende infectieziekten op kwetsbare mensen voorkomen. Daarom is het advies voor zorgmedewerkers met respiratoire klachten om een mondneusmasker te gebruiken tijdens het contact met patiënten en collega’s. Als je je als zorgmedewerker ziek voelt mag je niet komen werken.

Voor zorgmedewerkers in verpleeghuizen, instellingen voor gehandicaptenzorg en thuiszorg geldt het volgende:

Indien de coronatest positief is, blijft je met klachten thuis in isolatie tot ten minste 24 uur symptoomvrij EN 48 uur koortsvrij vanaf minimaal 5 dagen na start symptomen tot maximaal 10 dagen na start van symptomen. Zolang de respiratoire klachten aanhouden draag je – ook na de isolatieperiode – een type II mondneusmasker tijdens contact met cliënten/bewoners en collega’s.

Voor zorgmedewerkers in de overige gezondheidsorganisaties buiten het ziekenhuis geldt:

Zorgmedewerkers met slechts milde luchtwegklachten mogen, als de werkgever dit noodzakelijk acht voor de continuïteit van de zorg en men niet met kwetsbare patiënten te maken heeft,onder bepaalde voorwaarden hun isolatie onderbreken om te komen werken. De zorgmedewerker werkt in dat geval met een chirurgisch mondneusmasker ten minste type IIR gedurende de hele dienst zolang als de klachten aanhouden en tot minimaal dag 5 na de start van de symptomen.

Zorgmedewerkers die in het ziekenhuis werken:
  • Bij een negatieve SARS-CoV-2 test (na 24uur herhaald) en met milde klachten, mag je aan het werk.
  • Bij een positieve SARS-CoV-2 test ga je in isolatie. Als je je ziek en niet fit voelt om te werken, blijf je thuis. Bij milde luchtwegklachten mag je, ondanks een positieve test, je isolatie onderbreken om te komen werken, als de werkgever dat noodzakelijk acht voor de continuïteit van de zorg. In dit geval geldt het advies om een chirurgisch mondneusmasker ten minste type IIR gedurende de hele dienst te gebruiken, zo lang als de klachten aanhouden, tot minimaal 5 dagen na de start van symptomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een zelftest is de norm bij coronaklachten of als nauw contact van iemand met corona. Voor bepaalde doelgroepen is zelftesten niet de beste optie. Als zorgprofessional kun je nog steeds bij de GGD terecht voor een coronatest.

Heb je coronaklachten of had je contact met een besmet persoon? Dan kun je je als medewerker in de zorg laten testen bij de GGD. Ook is voor zorgmedewerkers een NAAT-test, zoals een PCR of TMA, op dag 5 nodig om uit quarantaine te kunnen. Je kan zonder afspraak langskomen op onze testlocaties

Afspraak maken test met prioriteit vervalt

Per 23 mei zijn alle GGD'en gestopt met de prio-teststraten. Door de huidige lage testaantallen kunnen zorgmedewerkers net zo snel terecht in een reguliere GGD-teststraat. Daardoor zijn de prio-teststraten overbodig geworden en vervalt de voorrang voor zorgmedewerkers bij coronatesten.

Werk je in de zorg en kon je altijd met prioriteit getest worden? Maak dan nu een testafspraak via het algemene landelijke nummer 0800-1202. Of ga naar www.coronatest.nl.


Veel informatie over de coronatest en wat daarna te doen is voor professionals hetzelfde als voor ieder ander. We verwijzen je daarom voor een aantal onderwerpen door naar de publieke omgeving van onze website. Is er informatie die specifiek voor jou als professional / zorgmedewerker geldt, dan benoemen we die apart in de navigatie.

Coronatest bij de GGD 

Bekijk op de publieke pagina Coronatest alle informatie over wie bij de GGD getest kan worden en hoe je een afspraak maakt.  

Testlocaties: waar kan ik me laten testen?

GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft verschillende locaties ingericht waar je je kan laten testen op het coronavirus. Bekijk het overzicht van al onze testlocaties op de publieke pagina Testlocaties

Hoe gaat het verder na de coronatest?

Ben je getest door de GGD? Houd je aan de volgende regels vanaf het moment van testen:

  • Je blijft thuis.
  • Je ontvangt geen bezoek, behalve de huisarts als dat nodig is.
  • Je bent goed telefonisch bereikbaar voor de testuitslag. Of je houdt je e-mail in de gaten.
  • Weet je met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad? Schrijf deze namen dan vast op een lijstje. Dat zijn alleen de namen van de mensen met wie je 15 minuten of langer op minder dan 1,5 meter afstand samen bent geweest 2 dagen voordat de klachten begonnen, tot het moment dat je thuis bent gebleven. 

Jouw testuitslag

Op basis van je testuitslag zijn er verschillende dingen die je moet of kan doen. Welke dat zijn, lees je op de publieke pagina Hoe gaat het verder na de coronatest?

Opnieuw testen na positieve of negatieve testuitslag

Er zijn veel vragen over wanneer je je opnieuw moet laten testen op het coronavirus. Op de publieke pagina Opnieuw testen na positieve of negatieve testuitslag lees je wanneer je je wel opnieuw moet laten testen en wanneer niet.

Bron- en contactonderzoek

Alle informatie over het waarom van een bron- en contactonderzoek en hoe verder na een mogelijke coronabesmetting, vind je op de publieke pagina Bron- en contactonderzoek. 

Meer informatie