Melden positieve coronagevallen / COVID-19 buiten de GGD-teststraten 

Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Melding positieve testuitslagen SARS-CoV-2 / COVID-19 buiten de GGD-teststraten 


Iedere organisatie die personen test op COVID-19 is verplicht een positieve uitslag direct te melden bij de regionale GGD. Deze meldplicht is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Daarnaast moeten alle testen op COVID-19 voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. 
Op deze pagina vind je meer informatie over het melden en de voorschriften voor het testen op COVID-19 buiten de GGD-teststraten. 

Waarom melden?
Waarom is het melden van een positieve uitslag zo belangrijk? De GGD weet dan hoeveel mensen COVID-19 hebben. Wij kunnen deze mensen informeren over de noodzakelijke maatregelen en het bron- en contactonderzoek starten. Ook kunnen landelijke maatregelen opgesteld worden aan de hand van deze informatie. Alleen zo kunnen wij het coronavirus op een goede manier de kop indrukken.

Coronatesten buiten de GGD-teststraten
Private en commerciële instanties mogen op eigen initiatief op COVID-19 testen. Alle testen op COVID-19 moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Welke dat zijn, hebben het ministerie van VWS, het RIVM, de GGD’en en de Inspectie voor de Gezondheid en Jeugd (IGJ) vastgelegd in deze uitgangspunten. Wel goed om te weten: de GGD is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de testen en de werkwijze van de commerciële aanbieders. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op.

Als aanvulling op het document voor de kwaliteitseisen is er voor bedrijfsartsen en testfaciliteiten in het private spoor een handreiking opgesteld.
Lees hier de volledige handreiking van het RIVM voor het testen binnen bedrijven en ondernemingen.

Daarnaast is er deze toolkit gemaakt door de Rijksoverheid voor werkgevers die willen starten met het opzetten van een testfaciliteit.

Hoe meld ik een positieve coronatest?
Het melden van een positieve test op SARS-CoV-2 / COVID-19 kan eenvoudig en snel.

  1. Download het juiste meldformulier:
    > Meldformulier voor private en commerciële teststraten
    > Meldformulier voor zorginstellingen

  2. Verzend het digitaal ingevulde formulier (vanwege de AVG-wet) vanuit zorgmail naar ggdnoginfectieziekten@zorgmail.nl of via beveiligde mail naar covidpositief@ggdnog.nl 

  3. Stuur het naar de regionale GGD van de woonplaats van de geteste persoon.

Vragen