Papegaaienziekte
Mensen krijgen Psittacose door een bacterie. Mensen kunnen door deze bacterie een ontsteking in de longen krijgen. Psittacose heet ook wel papegaaienziekte. Je kunt het echter van alle soorten vogels krijgen.
De klachten kunnen erg verschillen bij mensen en lijken op griep, zoals hoge koorts, benauwdheid en hoofdpijn. Sommige mensen hebben er helemaal geen klachten van en sommigen worden ernstig ziek met bijvoorbeeld een longonsteking of bloedvergiftiging.
De bacterie zit in poep van vogels, vogelsnot en oogvocht van vogels. Als dit opdroogt, kan het in stof terechtkomen. Iemand kan besmet raken door het inademen van besmet stof. Bijvoorbeeld door het schoonmaken van vogelkooien. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal 14 dagen.
Iedereen kan besmet raken met de bacterie en ziek worden. De ziekte komt vooral voor bij mensen die veel met vogels werken of vogels als huisdier hebben. Ook mensen die een plek bezoeken waar veel vogels zijn, hebben een grotere kans om besmet te raken. Bijvoorbeeld bezoekers van een tentoonstelling.
Een heel enkele keer komt het voor dat mensen aan de ziekte overlijden. Iemand die papegaaienziekte heeft gehad, kan de ziekte vaker krijgen.
Maak je hokken en kooien van besmette vogels schoon? Ventileer dan goed door ramen en deuren open te zetten. Maak voor het schoonmaken alles op de bodem van de kooi eerst vochtig. Een mondkapje kan ervoor zorgen dat je geen besmette stof inademt.
Zet zieke/ besmette vogels apart. De dierenarts moet de vogels behandelen met medicijnen.
Voelt iemand met papegaaienziekte zich goed? Dan kan hij of zij gewoon naar kindercentrum, school of werk. Iemand met psittacose kan geen anderen besmetten.