Zelftesten corona beschikbaar bij de apotheken

Zelftesten corona beschikbaar bij de apotheken
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
01-04-2021

Sinds 1 april 2021 zijn er zelftesten te koop bij apotheken. Deze testen kunnen een belangrijke rol spelen in vroeg opsporen van besmettingen. De testen geven snel een uitslag, maar het is ook belangrijk om je ervan bewust te zijn dat de zelftesten minder betrouwbaar zijn.

Wanneer gebruik je een zelftest?
Zelftesten zijn bedoeld als extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Door sneltesten te gebruiken kunnen besmettingen eerder opgespoord worden. Dat zorgt voor meer veiligheid als je met mensen in contact komt. Bijvoorbeeld als je naar school gaat, of als je in een functie werkt waarin thuiswerken niet mogelijk is.

Wanneer geen zelftest?
Gebruik zelftesten niet als je coronaklachten hebt, in contact bent gekomen met iemand met corona of als je terugkomt uit een hoog-risicogebied. In deze gevallen is het advies altijd om een PCR-test te doen bij de GGD. Bij de GGD word je gratis door een professional getest met gevoeligere testmethoden. De uitslag is tevens betrouwbaarder.

De uitslag
Is de uitslag van de zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona en volg je de regels die daarbij horen. Je gaat in isolatie en je laat de uitslag bevestigen door een coronatest bij de GGD. Als de test bij de GGD negatief is, mag je uit isolatie.

Is de uitslag van de zelftest negatief? Dan heb je waarschijnlijk geen corona. Let op: een negatieve testuitslag is bij een zelftest minder betrouwbaar. Je kan met een zelftest de kans op een ongemerkte besmetting verkleinen, maar zeker niet uitsluiten. Blijf je aan de basisregels houden en blijf ook extra voorzichtig rondom mensen met een kwetsbare gezondheid.  

Een afspraak maken voor een coronatest: bel 0800-1202 of ga naar coronatest.nl