Wat is Vapen? Alles wat je als ouder of leraar wilt weten

Wat is Vapen? Alles wat je als ouder of leraar wilt weten
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
23-11-2022

Vapen, ofwel ‘dampen’ wordt onder kinderen, jongeren en jongvolwassenen steeds populairder, ook in de regio Noord- en Oost-Gelderland. De vrolijk gekleurde Vapes zijn pennen met fruitige geuren en smaken, waarmee je elektronisch rookt. Het klinkt misschien onschuldig, maar dat is het niet.

Verslavende nicotine
“De damp van een e-sigaret bevat, net als tabaksrook, schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden”, aldus het RIVM. Het vapen kan leiden tot:

  • irritatie en schade aan de luchtwegen;
  • hartkloppingen;
  • een verhoogde kans op kanker.

Hoewel er bij een e-sigaret minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij een normale sigaret, is het dus niet zonder gezondheidsrisico’s. Want nicotine blijft erg verslavend. Welke schadelijke effecten een vape heeft bij langdurig en regelmatig gebruik, is nog niet bekend.

Wat kan ik als ouder of leraar doen
Vermoed jij dat jouw/ een kind aan vapen doet? Kinderen kunnen door het gebruik van de e-sigaretten misselijk worden, overgeven of hebben hoofdpijn. Ga met een kind in gesprek over vapen en de risico’s daarvan. Voor advies en meer informatie kunnen ouders terecht op de website: www.helderopvoeden.nl.

De uitzending van RTL Koffietijd is voor zowel ouders als betrokkenen interessant om te bekijken.