Vragen en antwoorden over de samenwerking van de GGD’en met commerciële testaanbieders

Vragen en antwoorden over de samenwerking van de GGD’en met commerciële testaanbieders
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
27-01-2022
Met het groeiende aantal besmettingen groeit ook het aantal mensen dat zich laat testen op corona. Om iedereen in Nederland te kunnen blijven testen, gaan de GGD’en samenwerken met commerciële testaanbieders. Door deze samenwerking wordt de testcapaciteit verder vergoot. Het doel hiervan is om iedereen die op corona getest wil worden op korte termijn en in de eigen regio te kunnen testen. 

Het maken van een afspraak gaat nog altijd via de vertrouwde route. In dit bericht lees je onder andere hoe je een afspraak maakt en hoe de samenwerking in zijn werk gaat. Maar, ook of je je kunt kunt laten testen bij één van de testaanbieders waarmee de GGD’en samenwerkt.

Doe de check
Misschien heb je klachten of ben je in de buurt geweest van iemand met corona. Of je bent op reis geweest naar een gebied met een hoog coronarisico. Doe de check om te weten of je in quarantaine moet, een zelftest moet doen of je moet laten testen bij de GGD. Ook als je gevaccineerd of hersteld bent.

Doe de check

Wat is het verschil tussen een test bij een GGD en een andere testaanbieder?
Bij de GGD’en wordt een PCR-test afgenomen. De testaanbieders waar de GGD’en mee samenwerken maken gebruik van door het RIVM goedgekeurde sneltesten (antigeentest). Een antigeentest is iets minder gevoelig dan een PCR-test. Daar staat tegenover dat de uitslag van een antigeentest sneller bekend is. In sommige gevallen adviseren wij een PCR-test.

Testen bij een testaanbieder, waarmee de GGD’en samenwerken, om uit quarantaine te mogen?
Ja, om uit quarantaine te mogen moet de test door een getrainde medewerker worden gedaan. De test mag een PCR-test of een antigeentest zijn. Je kunt je daarom testen bij een GGD of bij een testaanbieder waarmee de GGD’en samenwerken. Ook als je na een positieve thuistest wilt bevestigen dat je corona hebt kun je zowel bij een GGD als een testaanbieder, waarmee de GGD’en samenwerken, terecht. Houd er wel rekening mee dat als je een internationaal herstelbewijs nodig hebt, je deze alleen krijgt wanneer je bij een GGD bent getest.

Wanneer is het beter om bij een GGD een PCR test te doen?   
Heb je een PCR-test nodig in plaats van een antigeentest? Maak dan een testafspraak bij een GGD. In de situaties die hieronder staan, raden we aan om een PCR-test bij een GGD doen: 

Wordt de test anders gedaan bij de testaanbieders waarmee de GGD’en samenwerken dan bij de GGD’en?
Nee, de test voor volwassenen wordt op dezelfde manier gedaan als bij een GGD. Bij de testaanbieders waarmee de GGD’en samenwerken, werken ook getrainde medewerkers. Net als bij de GGD’en. De medewerker haalt wat slijm uit de neus. En, soms ook uit de keel. Dit hangt af van het soort antigeentest dat de testaanbieder gebruikt.  

De test bij kinderen is wel anders. Bij de GGD’en hoeft bij kinderen het wattenstaafje minder diep in de neus. Bij de testaanbieders waarmee de GGD’en samenwerken gaat het wattenstaafje dieper in de neus. Dit komt omdat bij een antigeentest het wattenstaafje dieper in de neus moet zodat de test betrouwbaarder is. 

Zo maak je een testafspraak   
Je maakt altijd een testafspraak via coronatest.nl of 0800-1202. Is er bij jou in de buurt geen plek bij een GGD? Dan kun je kiezen voor een coronatest bij een testaanbieder waarmee de GGD’en samenwerken. Je komt dan automatisch op een website waar je een gratis testafspraak kunt maken bij een testaanbieder. Je hebt hiervoor wel een mobiel nummer nodig omdat deze testaanbieders een SMS sturen zodra de uitslag bekend is. Bij het maken van een afspraak wordt een SMS met verificatiecode gestuurd om te controleren of het goede mobiele nummer is ingevuld. 

Is de testuitslag van een andere testaanbieder ook geldig als Corona Toegangsbewijs?  
Ja, ben je negatief getest bij een testaanbieder, waarmee de GGD’en samenwerken, dan krijg je een code. Met deze code kun je in de CoronaCheck-app of via coronacheck.nl een coronatoegangsbewijs krijgen.

Levert een positieve testuitslag van een testaanbieder waarmee de GGD’en samenwerken een internationaal herstelbewijs op? 
Nee, ben je positief getest bent bij een testaanbieder, waarmee de GGD’en samenwerken, dan krijg je wel een herstelbewijs, maar dit is alleen geldig in Nederland. Je kunt dit herstelbewijs in Nederland gebruiken voor toegang tot cultuur, evenementen en de horeca. Je kunt met dit herstelbewijs niet op reis naar het buitenland. 

Alleen met een PCR-test krijg je een herstelbewijs dat internationaal geldig is. Deze testaanbieders gebruiken namelijk een antigeentest en geen PCR-test. Heb je een internationaal herstelbewijs nodig? Dan raden wij aan om je niet te laten testen bij een testaanbieder waarmee de GGD’en samenwerken.

Waar kun je terecht met vragen over testen bij een testaanbieder waar de GGD’en mee samenwerken? 

Bij vragen over een testafspraak bij een testaanbieder, waarmee de GGD’en samenwerken, neem je contact op met de helpdesk van coronatestafspraak.nl via 088-7770813. Dit kan 7 dagen per week van 08.00 tot 20.00 uur.

Er is altijd vrije keus waar je je wilt laten testen.  
Je kiest zelf of je een afspraak bij een GGD of een testaanbieder waarmee de GGD’en samenwerken maakt. Houd er wel rekening mee dat het bij  drukte  langer  kan  duren voordat je voor een testafspraak bij een GGD terecht kunt. Ook kan het zijn dat je dan wat verder moet reizen. 

Voor meer informatie klik hier