Vaccinatie meningokokken
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
31-05-2018

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie kan ernstige ziektebeelden geven, zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking en kan zelfs tot sterfte leiden.

In de media wordt momenteel veel aandacht besteed aan meningokokken W. We zien een geleidelijke toename van patiënten met de meningokokken type W bacterie, maar er is géén sprake van een uitbraak. Om dit ook in de toekomst te voorkomen is de vaccinatie hiertegen sinds 1 mei dit jaar toegevoegd aan het rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor kinderen van 14 maanden. In oktober en november dit jaar krijgen ook de kinderen die vanaf 1 mei dit jaar 14 jaar zijn geworden een oproep voor een vaccinatie.   

Vaccinatie

GGD Noord- en Oost-Gelderland ontvangt momenteel veel telefoontjes van verontruste ouders naar aanleiding van de berichten in de media. Ouders die hun kinderen nu op eigen initiatief willen laten vaccineren, adviseren wij dit niet te doen. Meningokokkenziekte is ernstig, maar de kans om het te krijgen is nog steeds heel klein. Kinderen die gevaccineerd dienen te worden, ontvangen daarvoor een uitnodiging.

Voor vaccinatie van de doelgroepen (kinderen van 14 maanden en 14 jaar) is er momenteel in Nederland voldoende meningokokken-vaccin beschikbaar. 
GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft een beperkte vaccinvoorraad die gereserveerd wordt voor de risicogroepen. Dit zijn contacten van zieken en reizigers die naar bepaalde risicolanden gaan.

Het is daarom momenteel niet mogelijk de Meningokokken ACWY-vaccinatie op verzoek van verontruste ouders te verstrekken, tenzij de kinderen tot bovengenoemde risicogroepen behoren.

Heeft u vragen over de meningokokkenziekten en vaccinatie hiertegen?

Hier worden de meest gestelde vragen beantwoord.