Tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer na AstraZeneca vanaf 16 juli mogelijk

Tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer na AstraZeneca vanaf 16 juli mogelijk
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
15-07-2021

Minister Hugo de Jonge heeft, na advies van de Gezondheidsraad, op 6 juli besloten (lees hier) dat mensen die één vaccinatie met AstraZeneca hebben gehad, ervoor kunnen kiezen bij de tweede vaccinatie BioNTech/Pfizer te ontvangen. Hoe mensen, die voor deze mogelijkheid kiezen, een afspraak bij de GGD’en kunnen maken is nu bekend. Ook mensen die de eerste AstraZeneca-vaccinatie niet bij één van de GGD’en hebben gekregen, kunnen nu bij de GGD’en een afspraak maken.

Vanaf 16 juli kunnen mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren vanaf 10.00 uur een afspraak bij GGD GHOR Nederland maken door te bellen met nummer 0800 – 7070. In de dagen daarna worden ook mensen uit een ander geboortejaar, die bij de tweede vaccinatie het BioNTech/Pfizer vaccin willen, in de gelegenheid gesteld een afspraak te maken. Als er voldoende ruimte in het call centrum ontstaat, is het mogelijk dat leeftijdsgroepen eerder worden uitgenodigd.

De verdeling per dag en jaartal is als volgt:
•             Vrijdag 16 juli, vanaf 10 uur: mensen uit 1956 of eerder
•             Zaterdag 17 juli, vanaf 10 uur: mensen uit 1957
•             Maandag 19 juli, vanaf 10 uur: mensen uit 1958
•             Dinsdag 20 juli, vanaf 10 uur: mensen uit 1959
•             Woensdag 21 juli, vanaf 10 uur: mensen uit 1960
•             Donderdag 22 juli, vanaf 10 uur: 18 jaar of ouder

De mogelijkheid om bij de tweede vaccinatie te kiezen voor BioNTech/Pfizer, na een eerste AstraZeneca vaccinatie, is vooral belangrijk voor mensen die na hun eerste vaccinatie tot de groep met hoog medisch risico zijn gaan behoren. Ook voor mensen die na een eerste AstraZeneca-vaccinatie zwanger zijn geworden, biedt een tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer uitkomst.

Mensen die na een eerste vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin de zeer zeldzame, maar ernstige bijwerking van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes (TTS) of systemisch capillairleksyndroom hebben gehad, wordt afgeraden een tweede vaccinatie te halen. Zij kunnen ook geen nieuwe afspraak maken. Dit geldt tevens voor mensen die een ernstige allergische of anafylactische reactie hebben gehad na de eerste vaccinatie.

Wie nog een tweede vaccinatie heeft staan bij de huisarts en daarvan afziet, wordt verzocht dit bij de huisarts per e-mail door te geven. Om een QR-code te krijgen in de CoronaCheck-App moeten beide vaccinaties geregistreerd staan.