Start vaccineren jongeren uit 2009 tegen meningokokkenziekte

Start vaccineren jongeren uit 2009 tegen meningokokkenziekte
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
31-01-2023

GGD Noord- en Oost-Gelderland is vandaag begonnen met de jaarlijkse vaccinatieronde tegen de meningokokkenziekte. Jongeren geboren in 2009 ontvangen per post een uitnodiging voor de vaccinatie van het RIVM. Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. 

De meningokok-bacterie
Van de meningokok-bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie bevindt zich meestal in de neus-keelholte zonder dat je er ziek van wordt. Je kan dan wel een ander besmetten. Als je er wel ziek van wordt, veroorzaakt de bacterie nekkramp (hersenvliesontsteking) of bloedvergiftiging. Dit kan heel snel en ernstig verlopen. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen.

Lees meer informatie over meningokokkenziekte op de website van de Rijksoverheid.

Wanneer en waar vaccineren we?
We komen op verschillende data langs bij de gemeentes in onze regio. Bekijk hier een overzicht. In de uitnodiging staat de locatie, datum en tijd waarop je verwacht wordt. Binnen de vaccinatietijden mag een ander tijdstip gekozen worden, zonder dit te melden. Daarnaast is het mogelijk om op eigen verzoek een afspraak te maken voor een vaccinatie op een andere locatie binnen de regio.

Gemiste vaccinaties
De GGD biedt 4 tot 18 jarigen ook de mogelijkheid om gemiste vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma in te halen. Neem hiervoor contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland via 088 443 3100 en kies voor doorkiesnummer 3. Dit kan op werkdagen tussen 08.00 en 12.00 uur.