“Seksualiteit gaat over wie jij in wezen bent”

“Seksualiteit gaat over wie jij in wezen bent”
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
22-03-2022

Tijdens de coronacrisis kwamen er in korte tijd veel nieuwe collega’s bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Corona of niet, ook de andere taken van de GGD gaan gewoon door. Zoals het werk van gezondheidsbevorderaar Renate. Samen met haar collega’s helpt zij professionals om ontspannen te praten met cliënten of leerlingen over seksualiteit.

“Team Seksuele Gezondheid bestaat uit preventie en curatie. Bij preventie denken mensen vaak aan zaken als drugs, alcohol en overgewicht. Seksuele gezondheid staat niet direct op het netvlies. Dat is jammer want het is iets wat ons allemaal aangaat.”

De drempel verlagen

“Wij richten ons vooral op professionals in onder andere scholen, kinderopvang, maatschappelijk werk en jeugdzorg. Zij komen vroeger of later in aanraking met dit onderwerp. Het is een heel persoonlijk onderwerp en voor veel mensen lastig om over te praten. Om ontspannen te praten over seksuele gezondheid heb je sturing, advies en training nodig. Dat is ons werk, daarmee verlagen wij die drempel. Onze belangrijkste doelgroep is de kring professionals rond kinderen en jongeren tot 25 jaar. Soms krijgen we ook vragen uit andere sectoren, zoals de gehandicaptenzorg of verpleeghuizen. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met ouderen die teruggaan in de kast als ze in een verpleeghuis terecht komen of met een client die bij het douchen een stijve penis krijgt.”

#MeToo

“Op sommige plekken is het lastiger om over seksualiteit te praten. Wij zien dat mensen er over na gaan denken nu het door #MeToo en The Voice in het nieuws is. Zij realiseren zich dat grensoverschrijdend gedrag overal voorkomt en dat zij er misschien ook iets mee moeten doen op hun school of binnen hun organisatie. Wij helpen hen daar graag bij. Bij ons staat positieve beleving van seksualiteit voorop. Wij praten over seksuele wensen en niet alleen over seksuele grenzen. Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te praten over onderwerpen die daarmee te maken hebben. Op de kleuterleeftijd gaat het niet direct over seks, het begint met gesprekken over bijvoorbeeld vriendschap, je eigen lichaam en verliefd zijn. Als je als kind leert om erover te praten, dan weet je dat het normaal is om over seksualiteit en je leert bij wie je terecht kunt met vragen of problemen. We weten dat seksuele grensoverschrijding hierdoor sneller wordt voorkomen. Soms zijn ouders opgelucht als er op school over gepraat wordt zodat zij dit zelf niet hoeven te doen. Vaak willen ouders wel precies weten wat er op school besproken wordt en daar zijn we heel open over. Vanavond ga ik naar een ouderavond op een basisschool en dan kunnen ouders me alles vragen.”

Lang Leve de Liefde Award

“In 2020 wonnen wij de Lang Leve de Liefde Award met MBO Aventus in Apeldoorn. Met de award zetten Soa Aids Nederland en Rutgers scholen in het zonnetje die uitblinken in lessen en beleid rond relaties en seksualiteit. We doen al ruim tien jaar een project op deze school, waarbij we ouderejaars opleiden tot peer educators om eerstejaars te helpen. De leraar met wie ik dat project deed ging in hetzelfde jaar met pensioen. Het was een hele mooie kroon op ons werk, vooral ook voor hem.”

Geen meisje-meisje

“Ik ben antropoloog en maatschappelijk werker. In beide studies richtte ik me op gender en seksualiteit. Dat fascineerde me altijd al. Ik kom uit een klein dorp en ben absoluut geen meisje-meisje. Je valt er dan al snel buiten. Laat staan als je homo bent of lesbisch of paars haar hebt. Ik heb me altijd afgevraagd: waarom vinden mensen dat toch eng of vreemd? Die vraag is altijd de voeding geweest voor de keuzes die ik maakte. Seksualiteit gaat over zoveel meer dan soa’s of zwanger worden. Het gaat over wie jij in wezen bent en wat jij uit het leven wilt halen. Voor mij is de GGD de ideale plek om te werken. We werken lokaal, veel mensen kennen mij en ik voel me verbonden met de mensen uit de regio.

 


Week van de Lentekriebels
 
Van 21 t/m 25 maart is het de Week van de Lentekriebels; een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. In die week geven deelnemende scholen een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Het thema is dit jaar: je lijf is van jou. Het gaat hierbij om het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Mede dankzij de inzet van GGD'en wordt deze projectweek jaarlijks met succes georganiseerd.