Prikkers Henk en Liesbeth: “We zijn allemaal een schakel in de ketting”

Prikkers Henk en Liesbeth: “We zijn allemaal een schakel in de ketting”
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
28-07-2021

Er zijn tijdens de coronacrisis een hoop mensen bij GGD Noord- en Oost-Gelderland aan de slag gegaan. Zoals Henk (73) en Liesbeth (68). Ze zijn gepensioneerd, maar achter de geraniums zitten is niks voor het actieve echtpaar. Ze tennissen, squashen, passen op de kleinkinderen, werken in de tuin, hebben een oppashond en sinds december 2020 werken ze op een vaccinatielocatie van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Henk vertelt daarover want Liesbeth had geen tijd. Ze werkt namelijk ook nog als vrijwilliger voor de Maretak, een stichting die zich inzet voor iedereen die kanker heeft of heeft gehad en hun naasten.

“Ik was orthopedisch chirurg en Liesbeth verpleegkundige. We zijn inmiddels gepensioneerd, maar niet werken vinden we allebei niet geweldig. Mijn dochter wees me erop dat er in het plaatselijke zwembad een toezichthouder werd gezocht. Ik ben ook zwem- en duikinstructeur en dat leek me wel wat. Ik ging aan de slag totdat corona kwam en het zwembad dicht ging. Toen we eind 2020 zagen dat er prikkers werden gevraagd in Harderwijk, keken we elkaar aan en wisten we direct: dit is iets voor ons.  

Meestal plannen we ons in voor dezelfde diensten. We vinden het allebei heel leuk om te prikken, maar we werken ook als voorbereider, als omloper en we hebben het doortrekken geleerd. Als omloper ben je eigenlijk de regisseur: je houdt zicht op de kwaliteit van het prikken, je zorgt ervoor dat de prikkers op tijd wat te drinken krijgen en dat zij vaccins hebben. Je zorgt er eigenlijk voor dat de prikkers continu kunnen prikken. Als voorbereider bereid je de vaccins voor en het doortrekken betekent dat je op een veilige manier de laatste restjes vaccin uit de flesjes gebruikt voor een volledige vaccinatie. Die vaardigheid leerden we van apothekersassistenten.

Op een gegeven moment werd er tegen me gezegd: ‘Allemaal leuk en aardig, dat prikken, maar we hebben ook artsen nodig!’, dus ben ik nu ook als arts op de locatie inzetbaar. Zonder arts die medisch verantwoordelijk is mag er niet gewerkt worden, dan gaat het hele feest niet door. Als ik heel eerlijk ben doe je niet veel als arts. Je bent er echt voor de noodgevallen. Ik kijk soms even mee als er iemand flauwvalt en door de medewerkers van het Rode Kruis behandeld wordt, maar we hebben nog nooit ernstige dingen meegemaakt.

Ik vind het prikken zeker zo leuk, dan ben je lekker druk en mensen zijn heel blij dat ze een prik krijgen, ze leven ernaar toe. Er zijn ook mensen die het eng vinden. Nee, dat zijn niet alleen kleine meisjes, er komen ook grote sterke kerels binnen die erg bang zijn voor de prik. Ik vind het fijn dat ik mensen vanuit mijn ervaring en met mijn grijze haren gerust kan stellen. Zij hebben net wat extra persoonlijke aandacht en empathie nodig. Ze kunnen er niks aan doen; die angst heb je of die heb je niet. Liesbeth en ik vinden het allebei fijn om mensen met prikangst te helpen. Met tijd, aandacht en begrip helpen wij hen om met die angst om te gaan.

Bijzondere gebeurtenissen? Die zijn er zoveel, maar het gaat vaak om de kleine dingen die je niet vergeet. Vorige week was er een jonge vrouw die bang was dat ze flauw zou vallen. Ik nam haar mee naar een aparte ruimte voor mensen met prikangst, waar ze kon liggen om even te praten en de tijd te nemen. Toen de prik gezet was zei ze: ‘Ik kom over 5 weken voor mijn 2e prik. Bent u er dan ook?’ Ik keek in mijn agenda en zei dat ik dan inderdaad een dienst heb. ‘Dan neem ik een bosje bloemen voor u mee!’

We genieten ook van de sfeer en collegialiteit op de locatie, de samenwerking met de collega’s en de contacten met de coördinatoren. We hebben een lief-en-leed-appgroep en zijn erg betrokken bij elkaar. Of ik nou als omloper werk of als arts, ik ben niks meer of minder dan de gastvrouw of de administratief medewerker. We voelen ons één grote familie, we zijn allemaal een schakel in de ketting, we doen het echt samen.”