Prikangst: informatie en tips

Prikangst: informatie en tips
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
29-07-2021

Last van prikangst? Voordat je een afspraak maakt voor een vaccinatie, kun je een aantal dingen doen om de angst voor de prik te verminderen.

Praat met mensen bij wie jij je prettig voelt over je prikangst. Misschien kunnen zij, indien gewenst, met je meegaan naar de afspraak om je te ondersteunen en af te leiden. Probeer, ondanks de angst, toch een afspraak te maken.

Op locatie bespreek je met degene die de vaccinatie geeft wat jij prettig vindt en wat jij nodig hebt om de angst onder controle te houden. Wil je bijvoorbeeld tijdens de vaccinatie zitten of liggen? Of wil je een filmpje kijken op je tablet, neem hem dan gerust mee.

2 andere tips die kunnen helpen om je prettiger te voelen: maak kort voor de prik 10 kniebuigingen en drink minimaal een kwartier voor de prik een halve liter water.

Heb je extreme prikangst en werken bovenstaande tips niet voor jou? Dan kun je bij de huisarts een recept voor een verdovende crème of pleister vragen. Wat ook goed is om te weten, is dat paracetamol vóór de vaccinatie niet helpt. Als je na de vaccinatie last hebt van bijwerkingen, kan een paracetamol de klachten verminderen.