Papegaaienziekte
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
13-12-2019

Sinds begin deze week is bij zes inwoners van regio Noord- en Oost-Gelderland papegaaienziekte vastgesteld. Papegaaienziekte wordt veroorzaakt door het inademen van opgedroogde poep van besmette vogels. 

Wat is papegaaienziekte?

Mensen raken besmet door een bacterie, meestal afkomstig van vogels. Ze kunnen elkaar niet besmetten. In Nederland wordt de ziekte jaarlijks veertig tot tachtig keer vastgesteld. Niet iedereen die besmet raakt, wordt ziek.

Wat zijn de klachten?

Bij papegaaienziekte heb je last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, benauwdheid en hoesten. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer 7 tot 14 dagen.

Hoe voorkom je besmetting?

De ziekte komt vooral voor bij mensen die veel met vogels werken of vogels als huisdier hebben. Ook mensen die op een plek komen waar veel vogels zijn, hebben een grotere kans om besmet te raken. Bijvoorbeeld bezoekers van een vogelshow.
Maak je hokken en kooien van besmette vogels schoon? Ventileer dan goed door ramen en deuren open te zetten. Maak voor het schoonmaken alles op de bodem van de kooi eerst vochtig. Een mondkapje kan er voor zorgen dat je geen besmette stof inademt.

Heb je klachten?

Heb je acute longklachten en ben je intensief in contact geweest met vogels? Neem dan contact op met de huisarts.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op deze pagina over de papegaaienziekte.