Online redacteur Ellyne: zonder communicatie geen informatie

Online redacteur Ellyne: zonder communicatie geen informatie
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
09-12-2021

Er zijn tijdens de coronacrisis een hoop mensen bij GGD Noord- en Oost-Gelderland aan de slag gegaan. Online redacteur Ellyne speurt al een jaar lang dagelijks het internet af naar het laatste coronanieuws en deelt continu actuele informatie. “Voor corona deed de GGD niet veel met social media. Nu is het een van onze belangrijkste communicatiemiddelen.”

“Er is continu een stroom van actuele informatie waarover we burgers, medewerkers, gemeenten en andere belanghebbenden moeten informeren. Als GGD vinden we het belangrijk om onze inwoners snel en duidelijk te informeren. Zonder goede communicatie komt informatie niet daar waar het moet zijn. Ik hou in de gaten wat er online gebeurt: bij onze GGD en andere GGD’en, bij het ministerie van VWS en het RIVM en ik volg het nieuws. Is er een persconferentie geweest of zijn er andere ontwikkelingen, dan check ik welke informatie op onze website aangepast moeten worden of maak ik social media posts om de inwoners van onze regio zo snel en zo goed mogelijk te informeren.

Ik werkte nog niet zo lang bij de GGD toen het vaccineren begon. Vanaf januari werd iedereen uitgenodigd om een afspraak te maken, van oud naar jong. Via een groepsapp met communicatieadviseurs van alle GGD’en kreeg ik een seintje wanneer het ministerie van VWS een nieuw geboortejaar bekend zou maken. Dat was het startsein van een reeks taken: binnen een half uur na de landelijke bekendmaking stond er een nieuwsbericht op de homepage van onze website, was de vaccinatiepagina op de website geactualiseerd en deelde ik de oproep via onze socials. Ik wist dat er vanaf dat moment online ook veel vragen en opmerkingen zouden komen. Dat zijn wel de momenten dat er adrenaline loskomt.

Op dit moment is er veel aandacht voor de boosterprik en de vaccinatietour. Voor de vaccinatietour maakt het projectteam Vaccineren een planning met gemeenten. Er worden vaak data en plaatsen toegevoegd of gewijzigd en om te voorkomen dat mensen voor een dichte deur staan, is het belangrijk dat we dit snel online bekendmaken. Onlangs moest onze vaccinatiebus op een zaterdag onverwacht uitwijken naar een andere locatie. Mijn collega’s weten me goed te vinden en nog voordat de bus op de nieuwe locatie stond was ik al op de hoogte, had ik het op onze website vermeld en op onze socials gedeeld.

Er zijn dagen dat ik online veel over me heen krijg. Daar zijn soms hele nare reacties bij en daar moet je wel tegen kunnen. Gelukkig krijgen we vooral positieve reacties. Toen we begonnen met vaccineren kregen we online veel lieve berichtjes, bedankjes, complimenten en zelfs gedichten. Die reacties stuur ik altijd door naar de collega’s voor wie het bedoeld is.

Voor corona deed de GGD niet veel met social media. Nu is het een van onze belangrijkste communicatiemiddelen met ruim 5.000 volgers op LinkedIn, bijna 9.000 op Facebook, ruim 3.000 op Twitter en sinds kort hebben we een Instagram-account om jonge mensen te bereiken. Het gaat niet alleen over corona. We besteden ook aandacht aan een gezonde leefstijl, delen tips om te stoppen met roken en geven informatie over bijvoorbeeld veilig vrijen en soa’s. Ik zie dat ook steeds meer mensen van buiten onze regio onze website bezoeken en onze socials volgen. Voor mij voelt dat als een groot compliment.”