Onderzoek GGD: 1 op de 5 slaapt slecht

Onderzoek GGD: 1 op de 5 slaapt slecht
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
21-06-2019

21 juni is de langste dag van het jaar en heeft daarmee ook de kortste nacht. Nachtrust, is ontzettend belangrijk voor mensen. Slaap is noodzakelijk om lichaam en geest te laten herstellen van de dag.

Slecht slapen: 1 op 5 heeft er last van

Ongeveer 1 op de 5 panelleden in de regio Noord- en Oost-Gelderland beoordeelt zijn of haar slaapkwaliteit als slecht. Dit is één van de resultaten uit het panelonderzoek van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Gemiddeld slapen panelleden 7 uur en 15 minuten per nacht. Panelleden die hun slaapkwaliteit als goed beoordelen, slapen gemiddeld meer dan 7 uur per nacht. Panelleden die hun slaapkwaliteit als slecht beoordelen, slapen gemiddeld minder dan 7 uur per nacht. Uit eerder onderzoek is gebleken dat slechts weinig mensen kunnen functioneren bij 6 uur slaap of minder per dag. De meeste volwassenen moeten zeven of meer uren per nacht slapen.

Oorzaken wakker liggen

Wanneer panelleden vaker dan één keer per week niet (door) kunnen slapen, komt dit vooral door een (nachtelijk) toiletbezoek. Meer dan de helft van de panelleden heeft hier meer dan één keer per week last van. Onder oudere panelleden ligt dit percentage nog hoger. Ook piekeren, lichamelijke ongemakken, de partner en de kinderen zijn voorkomende oorzaken van slaapproblemen.

Slaapproblemen? Pak ze aan!

Het is belangrijk om slaapproblemen snel aan te pakken. Een periode een uur minder slapen per nacht kan al tot gevolg hebben dat je informatie minder goed opneemt en minder goed functioneert. Het merendeel van de panelleden (62%) voelt zich bijvoorbeeld af en toe slaperig overdag en een kwart heeft af en toe moeite om de ogen op te houden op school of werk.

Heb je ook last van slaapproblemen? Kijk op www.thuisarts.nl/slaapproblemen voor meer informatie of neem contact op met je huisarts. 

Ook meedoen met een panelonderzoek?

Ja, graag! Geef je dan nu op voor het Gezondheidspanel!