Monkeypox in Nederland
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
23-05-2022

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. In Nederland is vrijdagmiddag 20 mei de eerste patiënt met monkeypox bevestigd. Een toename van het aantal besmette mensen in Europa wordt verwacht.

Soms komt een reiziger uit West- en Midden-Afrika naar Europa met de ziekte Monkeypox. In mei 2022 zijn er meerdere gevallen van deze ziekte in Europa gemeld, die niet recent uit Afrika kwamen. Er wordt uitgezocht hoe deze mensen besmet zijn geraakt.

Klachten

De klachten van een besmetting met Monkeypox lijken op een besmetting met pokken. Maar Monkeypox verloopt in het algemeen veel milder. 

Ben je ooit gevaccineerd tegen pokken?

Op dit moment is nog niet duidelijk in hoeverre de pokkenvaccinatie bescherming biedt tegen de Monkeypox. Mogelijk biedt een pokkenvaccinatie in het verleden ook (gedeeltelijke) bescherming tegen Monkeypox.

Hoe kan je je beschermen?

Je kan je beschermen tegen besmetting door hygiëne in acht te nemen:

  • Was je handen met water en zeep
  • Hoest in je elleboog of in een papieren zakdoek

Monkeypox is matig besmettelijk, het verspreidt zich in het algemeen niet zo snel. Het virus kan zich verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keel holte, of door direct contact met besmette mensen.

Ben je ziek? Blijf dan thuis en neem zo nodig contact op met je huisarts of andere zorgprofessional.

Let op: Monkeypox is iets anders dan krentenbaard. Dat is een huidinfectie door een bacterie, die vaak in Nederland voorkomt. Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname wordt de naam apenpokken vaak voor deze ziekte krentenbaard gebruikt.

Vaccinatie tegen Monkeypox

Op dit moment bieden wij geen pokkenvaccin aan. Zodra er meer informatie bekend is, zal dit op deze website en/of de website van het RIVM geplaatst worden.

Meer weten over Monkeypox?

Kijk op: www.rivm.nl/monkeypox-apenpokken