Lood in kraanwater nog steeds te hoog

Lood in kraanwater nog steeds te hoog
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
06-11-2019

Het Nederlandse drinkwater is het gezondste wat je kunt drinken. Maar het is ook al lang bekend dat kraanwater te veel lood kan bevatten in huizen met loden leidingen en in woningen met nieuwe kranen of drinkwaterinstallaties.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat lood schadelijker is dan voorheen gedacht. De Gezondheidsraad en het RIVM hebben hierover nieuwe rapporten uitgebracht. GGD’en verzochten hier eerder om, om te kijken of de bestaande adviezen moeten worden aangepast.

Bestaande adviezen blijven grotendeels hetzelfde
De belangrijkste conclusie van beide rapporten is dat de bestaande adviezen grotendeels hetzelfde blijven. De groepen waar dit voor geldt zijn wel uitgebreid. De leeftijd van de kinderen is uitgebreid van 6 tot en met 7 jaar. Volwassenen die veel loodhoudend kraanwater drinken (meer dan 2 liter per dag) lopen risico op nierschade of een licht verhoogde bloeddruk.

Adviezen voor bewoners van huizen met loden leidingen
Het belangrijkste advies blijft om loden leidingen te vervangen. Zwangere vrouwen, flesgevoede zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar in woningen met loden leidingen krijgen het advies flessenwater te gebruiken. Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen tot een bepaalde hoeveelheid kraanwater gebruiken waarbij het water wel na lange stilstand (ongeveer 8 uur) goed (ongeveer 2 minuten) moet worden doorgespoeld.

Nieuwe kraan of drinkwaterinstallatie?
Goed doorspoelen is ook het advies de eerste 3 maanden bij een nieuwe drinkwaterinstallatie in huis. Voor een nieuwe kraan is het advies om die de eerste 3 maanden bij elk gebruik voor consumptie eerst 10 seconden te laten doorlopen.

Vragen en antwoorden
GGD’en passen hun adviezen aan op basis van de rapporten. Antwoorden op een groot aantal vragen zijn te vinden in de vragen- en antwoordenlijst die de GGD’en hebben gemaakt. Deze wordt de komende tijd steeds aangevuld.

  • Meer informatie vind je ook op milieucentraal.nl.
  • Wil je laten onderzoeken of jouw drinkwater te veel lood bevat? Dat kan bijvoorbeeld via het Waterlaboratorium.
  • Met dit stroomschema bepaal je of jij misschien nog loden leidingen hebt.