Laatste ontwikkelingen Coronavirus (COVID-19) in Noord- en Oost-Gelderland

Laatste ontwikkelingen Coronavirus (COVID-19) in Noord- en Oost-Gelderland

Er is een uitbraak van een nieuw coronavirus. In veel landen is het virus vastgesteld, waaronder Nederland. Mensen die ziek zijn, hebben klachten als hoesten, benauwdheid en koorts (hoger dan 38 graden).

Heb je klachten?

Heb je klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf dan thuis en denk aan je hand- en hoesthygiëne zodat je anderen niet aansteekt. Mijd sociaal contact. Bel pas met je huisarts als klachten verergeren.

Worden de klachten erger? Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk? Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

In beide situaties hoeven huisgenoten (partners, kinderen) niet thuis te blijven zolang zij gezond zijn en zelf geen klachten hebben. Als zij verkoudheidsklachten krijgen, moeten zij wel thuisblijven.


Wanneer test de GGD? 

GGD Noord- en Oost-Gelderland volgt voor het testbeleid de richtlijnen van het RIVM. Dit betekent dat wij mensen testen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte. Het betreft diegenen waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben. Door te testen volgens de richtlijnen zorgen we ervoor dat er voldoende voorzieningen beschikbaar zijn voor de mensen die dit het meest nodig hebben.

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

Het volgende kun je doen om verspreiding te voorkomen: 

  • Was je handen regelmatig en goed
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Houd tenminste anderhalve meter afstand
  • Geen handen schudden
  • Vermijd grote groepen
  • Blijf zoveel mogelijk thuis, zeker wanneer er sprake is van (milde) gezondheidsklachten

Meer informatie

Toch nog vragen over het coronavirus?
Bel dan met het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid: 0800-1351