Inzet defensie bij zorghotel Apeldoorn

Inzet defensie bij zorghotel Apeldoorn
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
30-12-2020

10 militairen worden vanaf vandaag ingezet in een zorghotel te Apeldoorn. De hulp die het zorghotel biedt bestrijkt de regio Noord- en Oost-Gelderland. De 10 militairen zijn de eerste van de ongeveer 100 extra militairen die de krijgsmacht beschikbaar stelt ter ondersteuning van de coronazorg in Nederland. Deze 10 militairen zijn afkomstig van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. “Vandaag gaan de eerste militairen aan de slag in Apeldoorn om de druk op de zorg aldaar te verlichten”, aldus Defensieminister Ank Bijleveld.

(foto: © Ministerie van Defensie)

Handen aan het bed
Zorghotel Chrysant, op locatie Casa Bonita, onderdeel van Zorggroep Apeldoorn en omstreken, speelt een grote rol in de regionale ontlasting van ziekenhuizen en thuiszorg voor coronapatiënten in Apeldoorn en de Noord-Veluwe Er verblijven mensen die corona hebben en die vanwege hun ziekte tijdelijk niet thuis de zorg kunnen ontvangen die zij nodig hebben. Zij hebben intensieve zorg nodig, maar door de grote druk op de zorg vanwege het coronavirus kampt het zorghotel met een tekort aan zorgprofessionals.

De 10 militairen bieden hulp als extra ‘handen aan het bed’. Defensie levert het team in principe tot en met 19 januari. Zij worden ingewerkt door het personeel van de zorginstelling. 

Verlichting
De toewijzing van defensie volgt na het verzoek om militaire bijstand dat is gedaan door GGD Noord- en Oost-Gelderland  en Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland én het beoordelingsbezoek dat het defensieteam gisteren in Apeldoorn heeft gebracht. Voorzitter Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Ton Heerts: “De situatie is nijpend en verdrietig, maar het is heel prettig dat defensie hulp biedt. Dit levert op korte termijn de verlichting die heel hard nodig is. We kunnen hiermee de benodigde opschaling realiseren, zodat er extra capaciteit is om coronapatiënten op te vangen. De hulp die het zorghotel biedt bestrijkt de regio Noord- en Oost-Gelderland.”

Directeur Publieke Gezondheid Jacqueline Baardman: ”Door de druk op de acute en niet-acute zorg is het leveren van personeel door de zorgorganisaties in de regio een groot probleem. Er is samen met de bestuurders van de zorgorganisaties bewust voor gekozen om de zorg te centraliseren en de in verband met de personeelstekorten. De zorghotels in de Achterhoek en in Apeldoorn zijn voor alle inwoners van Noord- en Oost-Gelderland. De bemensing van de zorghotels is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de zorgorganisaties. Ieder moet een deel leveren, zodat de strikt noodzakelijke zorg geleverd blijft.”

Beoordeling
Defensieteams beoordelen sinds gisteren de verzoeken om militaire bijstand in de regio’s Twente, Groningen en Noord- en Oost-Gelderland, om te bepalen waar welke hulp nodig is. Defensie stelt ongeveer 100 medisch geschoolde militairen beschikbaar om instellingen te ondersteunen bij de coronazorg. Voor de inzet in corona-teststraten stelde de krijgsmacht eerder 1.000 mensen beschikbaar. Nu dit testproces op orde is, kunnen deze militairen ook aan de slag op andere plekken, zoals vaccinatiestraten.

Oproep
Ton Heerts voorzitter VNOG doet een dringende oproep aan inwoners van Noord- en Oost-Gelderland: "Samen moeten we ervoor zorgen dat we de zorg toegankelijk houden. Ik heb enorm veel waardering voor iedereen die zich hier keihard voor inzet. Hun toewijding en flexibiliteit is buitengewoon. Maar we moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. We kunnen niet anders dan ons aan de geldende maatregelen houden. We zijn het verplicht aan de zorg, aan iedereen wiens zorgbehandeling wordt uitgesteld en ook aan de kinderen en jongeren die nu niet naar school kunnen. Hoe moeilijk het ook is, en ondanks dat we binnenkort starten met vaccineren. We moeten dit samen volhouden. De continuïteit van de zorg en de bescherming van kwetsbare mensen is enorm belangrijk."

Oproep:

We zijn dringend op zoek naar mensen met een zorgachtergrond die zich in willen zetten voor de zorghotels in onze regio. Van Harderwijk tot Winterswijk.

Heb jij een zorgachtergrond en (diploma zorg niveau 2,3 of hoger?) én zou jij de samenwerkende zorg organisaties in Apeldoorn uit de brand willen helpen?

Stuur dan een mail naar aanmeldenzorghotel@hoogzorg.nl onder vermelding van Zorghotel.
We kijken samen met jou of je inderdaad een bijdrage kan leveren op deze belangrijke afdeling en wanneer en op welke voorwaarden je eventueel aan de slag kunt gaan.