Feestdagen van NIX
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
10-12-2019

De feestdagen zijn in aantocht. Veel mensen vieren dit met elkaar. Gezelligheid, daar draait het om. Daarbij hoort vaak wijn, bier of champagne. Of niet? Vooral voor kinderen die nog in de groei zijn is het schadelijk om alcohol te drinken. Hoe ga je daar als ouder tijdens de feestdagen mee om?

Tips
• Een regel is voor kinderen alleen duidelijk als je consequent bent. Maak daarom geen uitzondering tijdens de feestdagen. Want als het tijdens de feestdagen wel mag, waarom dan niet op andere dagen?
• Geef kinderen liever geen ‘kinderchampagne’. Kinderen leren hierdoor dat champagne bij feestjes en gezelligheid hoort.
• Ga open in gesprek met elkaar. Vertel bijvoorbeeld hoe jij het zou aanpakken, en bespreek lastige situaties met elkaar.
• Is het je kind niet gelukt om geen alcohol te drinken? Bespreek dan hoe het zich een volgende keer wél aan de afspraak kan houden.
• Praat met de ouders van vrienden van je kind. Welke afspraak hebben zij met hun kind over alcoholgebruik? Hoe gaan zij om met alcoholgebruik tijdens feestjes? Samen sta je sterker bij het uitdragen van de regel: geen alcohol onder de 18 jaar.

Meer tips vind je op de website www.alcoholinfo.nl.

Het goede voorbeeld geven
Drink zelf ook met mate tijdens de feestdagen. Vertel kinderen die protesteren (‘ja, maar jij drinkt toch ook?!’) dat er een verschil is tussen volwassenen en kinderen in de groei. Een vijftienjarige mag toch ook geen auto rijden?
En wil je als ouder echt het goede voorbeeld geven? Doe dan vanaf 1 januari mee aan IkPas, en drink 30 dagen niet! Inschrijven kan op www.ikpas.nl.