Boostervaccinatie beschikbaar voor jongeren van 12 t/m 17 jaar

Boostervaccinatie beschikbaar voor jongeren van 12 t/m 17 jaar
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
07-03-2022

Ook jongeren van 12 t/m 17 jaar komen nu in aanmerking voor een boostervaccinatie bij de GGD. Informed consent is bij deze booster van toepassing. Volgens de Gezondheidsraad is er namelijk geen medische noodzaak om alle jongeren een booster aan te bieden. Het ministerie van VWS biedt deze mogelijkheid wel. De jongeren die deze booster willen, kunnen daarom alléén telefonisch een afspraak maken. 

Booster bij kwetsbare gezondheid

De keuze voor een boostervaccinatie is vrijwillig. De meeste jongeren worden na de basisserie vaccinaties bijna niet ziek van de omikron-variant. Volgens de Gezondheidsraad is er geen medische noodzaak om alle jongeren een booster aan te bieden. Toch kunnen zij er wel zelf voor kiezen, bijvoorbeeld als ze een kwetsbare gezondheid hebben. Of kwetsbare gezins- of familieleden willen beschermen. 

Informed consent

Dat betekent óók dat ze voor deze booster alleen telefonisch een afspraak kunnen maken. Dat kan via 0800-7070. De GGD-medewerker vraagt of ze begrijpen wat de vaccinatie inhoudt en of ze weten dat ze kiezen voor iets anders dan de Gezondheidsraad adviseert. Die vraag krijgen ze vervolgens ook in de afspraakbevestiging en stelt de GGD-arts tot slot nog op de locatie zelf. Dat noemen we informed consent

De boostervaccinatie is een oppepper die de werking van de basisvaccinaties verbetert. Je kunt nog steeds besmet raken met het coronavirus, maar de kans is kleiner dat je anderen besmet.

BioNTech/Pfizer

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid, betrouwbaarheid en werking van de prik van BioNTech/Pfizer bij jongeren onderzocht. Zij concluderen dat de prik veilig en effectief is om te gebruiken.

Mogelijke bijwerkingen van de boostervaccinatie zijn vergelijkbaar met de eerdere coronavaccinaties. Bij twijfel over bijwerkingen of de veiligheid van het vaccin kan altijd worden gebeld met de huisarts.

Meer informatie