BCO'er Lars: Bron- en contactonderzoek in een krokodillenpak

BCO'er Lars: Bron- en contactonderzoek in een krokodillenpak
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
04-08-2021

Er zijn tijdens de coronacrisis een hoop mensen bij GGD Noord- en Oost-Gelderland aan de slag gegaan die hiervoor heel ander werk deden. Zo ook Lars: als verpleegkundige niet meer fysiek aan het bed staan was voor hem een lastige beslissing, maar als bron- en contactonderzoeker komt zijn medische achtergrond goed van pas en zo helpt hij om inzicht te krijgen in de crisis. En heel soms doet hij dat in een krokodillenpak.

“Toen de coronacrisis begon werkte ik als verpleegkundige in de thuiszorg. Dat was een heel heftige periode. Mijn contract liep in de zomer van 2020 af en achteraf gezien denk ik dat ik toen toch overwerkt was. Ik moest een keuze maken: doorgaan op dezelfde voet en mezelf in een burnout werken of wat anders doen. Ik heb toen de opleiding voor WMO consulent gedaan en afgerond. Dat ik niet meer fysiek aan het bed stond, was een lastige beslissing. Als verpleegkundige voelde ik nog steeds de motivatie om te helpen. Toen zag ik de vacature voor medewerker Bron- en Contactonderzoek bij de GGD. Hier kon ik gebruikmaken van mijn medische achtergrond en mijn aandeel leveren in het bestrijden van de pandemie en inzicht krijgen in de crisis.

Sinds november 2020 werk ik bij de GGD en bel ik mensen die besmet zijn. Ik zet me ook in voor het Kennisteam. In het Kennisteam controleren we dossiers, fungeren we als vraagbaak voor collega’s en werken we nieuwe collega’s in. Ik ben dit gaan doen met het idee om vanuit deze functie rond te kijken, maar het beviel direct al zo goed, dat ik ben blijven hangen. Dat komt door het werk, maar ook door de sfeer op de afdeling. Rond de kerstdagen kwam een collega op het idee om op Eerste en Tweede Kerstdag een kerstsfeer te creëren tijdens het werk door ons allemaal feestelijk te kleden. Het was heel gezellig om de dagstart en de dagafsluiting in onze feestkleding te doen. Toen vroeg iemand zich hardop af of het niet leuk was om op ‘derde kerstdag’ in je huispak te werken. Ik heb geen huispak of een joggingpak, maar wel een krokodillen-onesie en zo heb ik de BCO-gesprekken die dag gevoerd: in krokodillen-onesie en op pantoffels. De sfeer is ontzettend goed en collegiaal en er wordt veel gelachen. We werken samen heel hard, maar er is ook ruimte voor ontspanning en humor en dat is belangrijk.

Lars in kerstpak                                                                                          Lars in krokodillenpak
         

Toen ik hier kwam werken, werkten we op 3 locaties. Er is sindsdien veel veranderd. Vooral het thuiswerken was een flinke omschakeling. We werken met verschillen chatgroepen in teams om toch snel met elkaar te kunnen schakelen. Er is een chatgroep van het Kennisteam, waarin collega’s vragen kunnen stellen en snel antwoord krijgen. Toen we nog op kantoor werkten konden we gemakkelijk ruggespraak houden en gaf iedereen tips vanuit de eigen invalshoek. We werken nu soms weer op kantoor, maar zijn inmiddels zo gewend aan het werken in Teams; we zitten de hele dag in de chat zodat we die ruggespraak nu op elk moment online kunnen houden.

Iedereen die hier werkt heeft een andere achtergrond. Mensen uit de grafische wereld, de festivalwereld, gepensioneerden. Iedereen kijkt door een eigen bril naar de situatie en komt met eigen oplossingen. Mijn medische achtergrond is gemakkelijk als er medicijnen uitgevraagd moeten worden. Soms spreek ik met mensen die een beroep hebben waar ik totaal geen beeld bij heb. Hoe is dat werk ingedeeld, hoe gaat dat in de pauzes en is de 1,5 meter afstand daar wel mogelijk? Vaak is er dan bij ons wel iemand die uit die sector komt en dat uit kan leggen. We maken gebruik van ieders kwaliteiten, kennis en achtergrond. Zo was er een man die op het platteland in de Achterhoek woonde en hij werd gebeld door een BCO-medewerker uit Amsterdam. Deze medewerker kon het Achterhoeks niet verstaan en vroeg of ik hem wilde bellen. Toen hij opnam en ik in het dialect begon ontstond er direct een goed gesprek. Hij woonde alleen en was best onder de indruk van zijn besmetting. Hij vond het heel fijn dat ik belde. Uiteindelijk heb ik wel een uur met hem gepraat. Ik kon hem alles goed uitleggen en zijn vragen beantwoorden. Hij bedankte me dat ik de tijd voor hem nam en dat mijn collega de moeite had genomen om iemand te vinden die in zijn eigen taal met hem kon spreken.

Of ik inmiddels al rondgekeken heb naar ander werk? Het bevalt me hier zo goed dat ik gereageerd heb op een interne vacature en ik ben net aangenomen in de functie van verpleegkundige seksuele gezondheid. Het werken als bron- en contactonderzoeker heeft ertoe geleid dat ik verder kan komen binnen deze organisatie en ik heb er heel veel zin in!”