Ashis, arts infectieziekten: dit is waarvoor je het doet, dit is waar je al je ervaring voor hebt opgedaan.

Ashis, arts infectieziekten: dit is waarvoor je het doet,  dit is waar je al je ervaring voor hebt opgedaan.
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
17-07-2021

‘In maart 2020 was er heel veel aandacht voor onze eerste positief geteste patiënt. Hij was met zijn kinderen en kleinkinderen in Italië geweest, kwam thuis met een snotneus en bleek tot zijn grote schrik positief. Hij was in het plaatselijke verzorgingstehuis geweest als vrijwilliger, was bij de voetbalclub geweest en in plaatselijke winkels. Het haalde de krant, een winkelier was boos op hem, een vriend van de familie was boos, hij kreeg nare reacties uit zijn omgeving. Hij was weduwnaar, miste op dat moment zijn vrouw heel erg en voelde zich heel eenzaam. Ik sprak met hem en dat gesprek zal me altijd bijblijven. Dat lieve mannetje van in de 70, geen kwaad haar op zijn hoofd, die opeens in zo’n situatie terecht was gekomen. Het was zo pijnlijk.

Wat ook indruk op me maakte was de gemeenschapszin die ik zag. Een gemeente in ons werkgebied was in de eerste golf keihard geraakt. Toen er maanden later een nieuwe uitbraak dreigde, was het geweldig om te zien hoe de gemeenschap dat oppakte. Sportclubs sloten de deuren, bijeenkomsten werden afgeschaald, een groot scholenevenement werd afgelast. Zoals de gemeenschap door de eerste golf geraakt werd, zo hebben ze samen een tweede uitbraak weten te voorkomen.

Sinds 2012 werk ik als arts Infectieziektenbestrijding bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland. Ik heb verschillende uitbraken meegemaakt zoals mazelen, kinkhoest en meningokokken. Toen kwam corona. Dit is waarvoor je het doet, dit is waarvoor je alles geleerd hebt, dit is waar je al je ervaring voor hebt opgedaan. Als je de kans hebt gehad om te studeren, om dokter te worden, om je bezig te houden met leven en dood en als je al die ervaring hebt op kunnen doen, dan móet je iets teruggeven. With great power comes great responsibility.”