3e prik en boosterprik: 2 verschillende vaccinaties

3e prik en boosterprik: 2 verschillende vaccinaties
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
10-11-2021

We merken dat er verwarring is over de 3e prik en de 'booster/extra' prik. Dit zijn 2 verschillende vaccinaties. In dit nieuwsbericht vind je meer informatie hierover. 

Wat is het verschil tussen de 3e vaccinatie en een booster vaccinatie?
Een 3e vaccinatie is voor patiënten met een ernstige afweerstoornis onderdeel van de basisvaccinatie. Bij een deel van deze patiënten is deze 3e prik nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Een ander deel van deze patiënten is ook na de 3e prik nog niet goed beschermd tegen COVID-19. Bij wie dat gebeurt is niet goed te voorspellen.

Een boostervaccinatie is voor de rest van de mensen. Het is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen covid-19 te versterken. De booster helpt daardoor tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. Mensen ouder dan 60 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden, omdat zij na de eerste vaccinatie(s) een minder hoge bescherming bereiken tegen corona. Vanaf 18 november ontvangen zij een uitnodiging voor de boostervaccinatie, waarbij de oudste ouderen het eerst aan de beurt zijn. Is uw geboortejaar aan de beurt, dan kunt u een afspraak maken. 

We krijgen veel vragen over een boostervaccin voor inwoners die met Janssen zijn gevaccineerd. De GGD kan deze vragen niet beantwoorden. VWS en RIVM bepalen het vaccinatiebeleid, zij bepalen wie wanneer de boosterprik krijgt. De GGD maakt de vaccinatieafspraken en zet de prik. Voor een reisadvies kun je contact opnemen met het ministerie van  Buitenlandse Zaken via 0247 247 247.

Uitnodiging voor de 3e vaccinatie
In oktober hebben mensen met een ernstige afweerstoornis een uitnodiging gekregen van hun medisch specialist om de 3e coronavaccinatie te halen. De 3e vaccinatie wordt gegeven op een GGD-priklocatie. De 3e prik wordt alleen gegeven als mensen de uitnodiging van de medisch specialist laten zien. 

Uitnodiging voor de booster/extra vaccinatie 
Het RIVM verstuurt vanaf 18 november de eerste uitnodigingsbrieven voor de boostervaccinaties, te beginnen bij de de oudste ouderen. Zodra u de uitnodiging heeft ontvangen of zodra uw geboortejaar aan de beurt is, kunt u een afspraak maken. Als de mensen van 80 jaar en ouder aan de beurt zijn geweest, volgt de leeftijdsgroep van 60 tot en met 79 jaar. De verwachting is dat de GGD’en in januari 2022 kunnen starten met de vaccinatie van mensen van 60 tot en met 79 jaar. Ook mensen van 18 jaar en ouder die in een zorginstelling wonen en het zorgpersoneel van 18 jaar en ouder met direct patiëntcontact krijgen een boostervaccinatie aangeboden.

Afspraak maken voor de booster-vaccinatie

Is uw geboortejaar aan de beurt voor de booster-vaccinatie? Dan kunt u online een afspraak maken via de website www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Dat kan 24 uur per dag. U heeft hiervoor een DigiD-inlogcode nodig. Vindt u dit zelf lastig om te doen? Misschien kan iemand uit uw omgeving u hierbij helpen.

Maakt u liever telefonisch een afspraak?  Bel dan het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer.: 0800-7070. Deze telefoonlijnen zijn iedere dag open tussen 08.00 en 20.00 uur. Het kan erg druk zijn. Houd rekening met wachttijden.

Let op

  • U kunt kunt de boostervaccinatie pas halen vanaf 6 maanden na uw laatste coronavaccinatie en óf 6 maanden na uw laatste besmetting met covid-19.
  • Krijgt u ook een griepprik? Dan moet er minimaal 2 weken zitten tussen de griepprik en de boostervaccinatie.