12 jaar? Maak online je vaccinatieafspraak!

12 jaar? Maak online je vaccinatieafspraak!
Translate
×

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
11-07-2021

12 jarigen kunnen vanaf vandaag online een afspraak maken voor vaccinatie met BioNTech/Pfizer. Inplannen kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Geboren vóór 1 juli 2009 - maak een afspraak

Jongeren die voor 1 juli 2009 geboren zijn ontvangen komende week van het RIVM een uitnodiging voor een vaccinatie. Het is voor hen niet nodig om op deze brief te wachten. Zij kunnen – als zij dat willen – zich laten vaccineren en nu al online een afspraak maken. De website daarvoor is www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Online inplannen kan alleen met een DigiD-inlogcode.

Bellen voor een afspraak kan ook. Het telefoonnummer daarvoor is 0800-7070. Tijdens het maken van de afspraak, controleert een medewerker van het callcenter het BSN-nummer en of je daadwerkelijk 12 jaar bent.

Geboren vanaf 1 juli 2009

Jongeren die dit jaar in juli of augustus 12 jaar worden kunnen een afspraak maken vanaf de dag dat ze jarig zijn. 

  • Jongeren die in juli 2009 zijn geboren krijgen begin augustus een uitnodigingsbrief van het RIVM.
  • Jongeren die in augustus 2009 zijn geboren krijgen in september een uitnodigingsbrief van het RIVM.

Deze 12 jarigen hoeven niet op deze brief te wachten.

Voor jongeren die in september of later 12 jaar worden volgt op een later moment informatie.

Welk vaccin?
De 12 jarigen krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer. Het Europese Geneesmiddelenbureau EMA heeft eerder al besloten dat BioNTech/Pfizer veilig is vanaf 12 jaar. Er gelden zeer strenge regels voor vaccins. Alleen als ze voldoende veilig zijn en de effectiviteit hoog, mogen ze worden gebruikt. Het geneesmiddelencomité van het EMA geeft op basis van alle beschikbare studies aan dat de voordelen van dit vaccin voor jongeren opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen.

Jongere leeftijdsgroepen 
Het heeft geen zin om een afspraak in te plannen als je nog geen 12 jaar bent. Deze afspraken worden afgezegd. Iedere dag controleert GGD GHOR Nederland ingeplande afspraken op geboortejaar. Wie ongeldig een afspraak maakt, krijgt vooraf bericht dat de afspraak wordt geannuleerd. Of komt op de vaccinatielocatie niet door de controle.

Eerder dan 2009 geboren?
Mensen die zijn geboren vóór 2009 en nog geen vaccinatie hebben ingepland, maar dit wel willen, vragen we dringend om dit alsnog te doen. Het liefst online. Dat gaat snel, makkelijk en kan 24 uur per dag.

Vaccinatiestrategie
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. Dat doen zij op basis van adviezen van de Gezondheidsraad en de beschikbaarheid van vaccins. Kijk voor de meest actuele volgorde van vaccineren op www.coronavaccinatie.nl.

Meer informatie over vaccineren voor jongeren en hun ouders is te vinden op www.coronavaccinatie.nl/jongeren.