Leefomgeving 18 april 2023

Week van de Teek

De GGD voert in de week van 18 april een campagne voor de teek. Niet omdat het beestje zo geweldig is. Wel omdat het goed is om te weten hoe je een tekenbeet kunt voorkomen. Ook is het goed om te weten hoe je een teek kunt herkennen en hoe je hem zo snel mogelijk goed verwijdert. Daarmee verminder je de kans op de ziekte van Lyme. 

Een op de vijf teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De afgelopen 20 jaar is er een stijgende lijn te zien in het aantal Lymebesmettingen. Met een lespakket en fotowedstrijd richt de GGD zich dit jaar vooral op basisschoolkinderen en hun ouders/verzorgers. Een belangrijke risicogroep die, net als de teek, van april tot oktober graag met blote benen door het hoge gras struint. 

Week van de Teek 2023

Wat zijn teken

Een teek lijkt op een plat spinnetje. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden parken en tuinen. Daar leven ze in hoog gras en tussen bladeren. Een teek kan bijten. Vaak kan dat geen kwaad, maar soms kun je daar ziek van worden. Het is daarom belangrijk om te controleren op tekenbeten na het bezoek aan de natuur.

Een van de bekendste ziektes heet de ziekte van Lyme. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een steeds groter wordende rode kring of vlek op de plaats waar de teek heeft gebeten. Deze kan tot 3 maanden na de beet zichtbaar worden. 

Lespakket en fotowedstrijd voor basisschoolklassen

Om docenten te helpen dit belangrijke thema een plekje te geven in het lesprogramma, ontwikkelden de GGD’en dit jaar een lespakket over de teek. In het lespakket bevinden zich onder andere een kennisquiz, schooltv-filmpjes, posters en een nieuwsbrief met praktische tips voor ouders. Daarnaast kunnen klassen een grappige, creatieve en/of bijzondere foto inzenden waaruit blijkt dat de toolkit is gebruikt om de teek te lijf te gaan. De klas met de beste foto wint een toffe prijs: een bon voor een uitje naar keuze met de hele klas!  

In het groen? Controle doen!

Om ziek worden na een tekenbeet te voorkomen, is het belangrijk om te controleren op tekenbeten na een uitje in de natuur of op een plek waar teken voorkomen (zoals de tuin). Teken kunnen zich overal op het lichaam vastbijten. De liezen, bilspleet, oksels, huid rondom randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens mogen bij controle niet vergeten worden. 

Een tekenbeet kan niet 100% voorkomen worden. Met deze 5 tips wordt de kans op een tekenbeet zo klein mogelijk. 

 1. Wees alert op plekken waar je teken tegenkomt: bossen, parken, heides, duinen en tuinen.
 2. Blijf zoveel mogelijk op het pad.
 3. Draag bedekkende kleding. Bijvoorbeeld dichte schoenen, lange mouwen en lange broek.
 4. Smeer zalf met DEET op de huid.
 5. Gebruik spray met DEET op de kleding. 

Helaas komt een tekenbeet ondanks voorzorgmaatregelen toch regelmatig voor. Bij een tekenbeet gelden de volgende adviezen:

 1. Verwijder teken zo snel mogelijk met een tekentang of een puntig pincet en ontsmet daarna de huid met alcohol.
 2. Noteer in je agenda waar op je lichaam je de teek vond.
 3. Let tot 3 maanden na de beet op klachten zoals:
  - een rode ring of vlekken op de plek van de beet.
  - griepachtige verschijnselen.
 4. Neem bij klachten of bijzonderheden contact op met de huisarts. 

 • De website Weekvandeteek.nl staat vol informatie over teken en het voorkomen van tekenbeten.
 • Op de website Tekenradar.nl meld je je tekenbeet om anderen inzicht te geven waar en wanneer de kans op een tekenbeet het grootst is.
 • GGD Noord- en Oost Gelderland adviseert mensen en/of hun kinderen die vaak in de natuur zijn om de app Tekenbeet te downloaden. Dit kun je downloaden via de website van het RIVM.

Bezoek ook

Misschien is deze website interessant voor jou.

website Week van de teek Externe link website Tekenradar Externe link