Roken 21 maart 2023

Wat is vapen?

Vapen, ofwel ‘dampen’ wordt onder kinderen, jongeren en jongvolwassenen steeds populairder, ook in de regio Noord- en Oost-Gelderland. Ook lees je in dit nieuwsbericht over Snus. Jeugdverpleegkundigen van de GGD merken dat er steeds vaker leerlingen zijn die naast vapen, ook snus gebruiken. 

Meisje rookt e-sigaret

De vrolijk gekleurde Vapes zijn pennen met fruitige geuren en smaken, waarmee je elektronisch rookt. Het klinkt misschien onschuldig, maar dat is het niet.

Verslavende nicotine

“De damp van een e-sigaret bevat, net als tabaksrook, schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden”, aldus het RIVM. Het vapen kan leiden tot:

  • irritatie en schade aan de luchtwegen;
  • hartkloppingen;
  • een verhoogde kans op kanker.

Hoewel er bij een e-sigaret minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij een normale sigaret, is het dus niet zonder gezondheidsrisico’s. Want nicotine blijft erg verslavend. Welke schadelijke effecten een vape heeft bij langdurig en regelmatig gebruik, is nog niet bekend.

Wat kan ik als ouder of leraar doen

Vermoed jij dat jouw/ een kind aan vapen doet? Kinderen kunnen door het gebruik van de e-sigaretten misselijk worden, overgeven of hebben hoofdpijn. Ga met een kind in gesprek over vapen en de risico’s daarvan. Voor advies en meer informatie kunnen ouders terecht op de website www.helderopvoeden.nl

Snus (spreek uit: ‘snuus’) is gestoomde tabak, gemalen en vermengd met zout, natriumcarbonaat en aroma’s. Snus zit in een soort theezakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Snus je tabak? Dan komt de nicotine via het speeksel en de kleine bloedvaatjes in je mond in het bloed. Het risico op verslaving is groot.