Leefomgeving 7 november 2023

Verwarm je huis veilig, voorkom koolmonoxidevergiftiging

De dagen worden korter en de temperaturen gaan omlaag. Tijd om de verwarming weer aan te zetten. De meeste huizen in Nederland worden nog verwarmd met een CV-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Als deze installaties niet goed worden aangesloten of onderhouden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf, is er een groter risico op koolmonoxidevergiftiging.

Start campagne ‘Stop koolmonoxidevergiftiging’

Om mensen te wijzen op de gevaren van koolmonoxidevergiftiging en de wettelijke verplichting voor huiseigenaren om een CO - vrij gecertificeerd bedrijf in te schakelen, start de voorlichtingscampagne ‘Stop CO - vergiftiging’. De campagne loopt van november 2023 tot maart 2024. Meer informatie kun je vinden op www.co-wijzer.nl

Geen CO - vrij logo? Geen klus!

CO - vrij gecertificeerde bedrijven herken je aan het CO - vrij - logo en zijn ook te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’. Een installateur draagt bovendien (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij of zij kan aantonen voor een gecertificeerd bedrijf te werken. Bedrijven die niet in het register staan, mogen geen werkzaamheden uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties. O k zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is niet toegestaan.

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor 10 tot 20 doden en ten minste 200 ziekenhuisopnames. Veelal komt koolmonoxide een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie, zoals een cv-ketel, geiser, gaskachel, gashaard of rookgasafvoer.

Op de website van GGD leefomgeving lees je meer over koolmonoxide.

Logo CO-vrij van de Rijksoverheid

Lees meer

Lees meer over hoe je koolmonoxidevergiftiging voorkomt in je huis.

Rijksoverheid Open externe link in nieuw tabblad Volkshuisvesting Nederland Open externe link in nieuw tabblad