Leefomgeving 3 juli 2024

Tijgermug in Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is dit seizoen op een recordaantal plekken begonnen met het bestrijden van de Aziatische tijgermug. In Noord- en Oost-Gelderland gaat het om de regio’s Doetinchem en Aalten. Vorig jaar is hier de tijgermug gevonden. Omdat het niet zeker is dat de mug volledig uit deze regio’s is verdwenen, vinden er bestrijdingsacties plaats.

close up beeld tijgermug

Wat is een tijgermug?

De tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte autobanden en Lucky Bamboo-plantjes heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld, zoals Noord-Amerika en Europa. Tijgermuggen kunnen ook meeliften met vrachtwagens, auto’s of caravans. De eitjes van de tijgermug kunnen goed overleven tijdens het transport, ook tijdens droge of koude periodes. Als ze daarna weer in contact komen met water, komen ze alsnog uit. (bron: NVWA)

Hoe voorkom je verspreiding van de tijgermug?

 • Bewaar potten, vazen en gieters binnen of zet ze op de kop, zodat er geen regenwater in blijft staan.
 • Zorg dat dakgoten van tuinhuisjes goed doorlopen en verwijder bladafval.
 • Ververs minstens eenmaal per week het water in vogelbadjes en drinkbakken. Maak voordat je ze opnieuw vult de badjes goed schoon, zodat je eitjes die er misschien in zitten verwijdert.
 • Dek regentonnen mugdicht af. Dit kan bijvoorbeeld door horrengaas over de openingen te spannen.
 • Maak regentonnen en gieters goed schoon met een borstel, vooral aan de binnenkant. Zo verwijder je eitjes die er misschien in zitten.
  (bron: NVWA)

Hoe herken je een tijgermug?

De Aziatische tijgermug:

 • is kleiner dan andere muggen;
 • heeft een witte streep op het lijf;
 • heeft geen vlekken op de vleugels;
 • heeft 5 witte strepen op achterpoten.

Kan de tijgermug ziekten overbrengen?

Tijgermuggen kunnen infectieziekten zoals dengue en chikungunya overdragen op mensen.  Deze ziekten komen in Nederland momenteel niet voor, waardoor de muggen het ook niet kunnen verspreiden. 
Als de mug zich in Nederland vestigt, neemt de kans hierop wel toe. Dit kan bijvoorbeeld als iemand in het buitenland dengue of chikungunya oploopt en vervolgens in Nederland door de mug gestoken wordt. De mug krijgt de ziekte bij zich en kan door andere mensen te steken, de ziekte weer overdragen.

 

Meer informatie

Lees hoe je jezelf beschermt tegen een tijgermugbeet

Ga naar GGD Leefomgeving Open externe link in nieuw tabblad