Corona 12 maart 2023

Stoppen met testen op corona

De gevolgen van besmettingen met het coronavirus nemen af. Daarom heeft minister Kuipers (VWS) vrijdagmiddag 10 maart besloten dat de GGD na 17 maart gaat stoppen met het afnemen van coronatesten. Daarnaast volgt de minister het advies van het OMT over vaccineren: een nieuwe vaccinatieronde in het voorjaar is niet nodig. 

Aankomst bij priklocatie

Testen en isolatieregels vervallen

Op 17 maart sluiten alle testlocaties van de GGD in Nederland. De testlocaties van GGD Noord- en Oost-Gelderland ook. Vrijdag 17 maart kan er tot 14.00 nog getest worden op onze locaties. Ook het doen van een zelftest en het isolatieadvies vervalt. Het blijft mogelijk om uitslagen van testen gedaan bij de GGD in te zien op coronatest.nl.  

Herstelbewijs

Sommige landen vragen nog om een Digitaal Corona Certificaat (DCC). Die krijgen mensen onder andere met een herstelbewijs. Hiervoor kunnen zij zich nog tot en met 17 maart 2023 laten testen bij de GGD’en. Dit kan door het online maken van een afspraak via coronatest.nl of telefonisch via 0800-1202. Na 17 maart 2023 gaan commerciële partijen deze taak uitvoeren, zo besloot de minister van VWS. Deze bedrijven werken nu aan de voorbereiding hiervan.

Geen nieuwe vaccinatieronde

De minister van VWS besloot verder dat er in het voorjaar van 2023 geen nieuwe vaccinatieronde tegen corona komt. Alleen mensen met een medisch hoog risico die een verwijzing hebben van een medisch specialist kunnen een extra herhaalprik krijgen bij de GGD’en. Het RIVM stelt hiervoor richtlijnen op samen met de medische beroepsgroepen. Zodra duidelijk is hoe deze mensen de extra herhaalprik kunnen krijgen, volgt informatie op de website mijnvraagovercorona.nl. Daarnaast kunnen mensen van 12 jaar en ouder die nog geen coronaprikken uit de basisserie of een herhaalprik hebben gehaald nog steeds terecht bij de GGD’en. Ook in de komende maanden blijven de GGD’en op regionaal en lokaal niveau aandacht houden voor groepen die mogelijk nog onvoldoende tegen het coronavirus zijn beschermd, bijvoorbeeld door beperkte toegang tot vaccinatiezorg.

Voor informatie over het maken van een afspraak voor een coronaprik:

Coronaprikken uit de basisserie (de eerste prikken): bel naar 0800 70 70;
Herhaalprik (indien nog niet gehaald na 18 september 2022): maak online een afspraak via planjeprik.nl of bel naar 0800 70 70.