Leefomgeving 30 mei 2024

Teveel PFAS in eieren van Zuid-Hollandse hobbykippen

Onderzochte eieren van hobbykippen in de regio Zuid-Holland Zuid bevatten 6 tot 1.000 keer meer PFAS dan een gemiddeld, commercieel ei. Dat blijkt uit onderzoek dat het RIVM deed op 31 locaties van hobbykippen. Het RIVM zet het onderzoek naar PFAS in eieren van hobbykippen en de oorzaak daarvan voort op landelijk niveau, want op basis van meerdere nationale en internationale onderzoeken is het aannemelijk dat het probleem zich niet beperkt tot de regio Zuid-Holland Zuid. Als mensen een langere tijd meer PFAS binnenkrijgen dan de grenswaarde, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid.

Lees meer over het onderzoek naar PFAS in eieren van hobbykippen in Zuid-Holland Zuid.  

Wat is PFAS?

PFAS zijn poly- en perfluoralkylstoffen. Het is een groep van duizenden chemische stoffen. Deze stoffen worden door de mens gemaakt en in veel producten en productieprocessen gebruikt. PFAS breekt niet of nauwelijks af en is erg schadelijk voor de natuur, maar ook voor het lichaam. Van sommige soorten PFAS is bekend dat ze onder andere slecht kunnen zijn voor je immuunsysteem, lever en schildklier. Hoe de PFAS in de eieren terechtkomen, is nog altijd onduidelijk.

Eieren uit winkel het meest veilig

Uit onderzoek blijkt dat in eieren van hobbykippen soms teveel PFAS zitten. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft hier verspreid over het land onderzoek naar gedaan. De verschillen tussen eieren waren groot. In sommige eieren zaten te veel PFAS en in anderen niet. Je kunt niet aan een ei zien dat er te veel PFAS in zitten. Het is daarom het meest veilig om eieren uit de supermarkt, van speciaalzaken of van de markt te eten. Wil je toch eieren van eigen kippen eten? Eet dan niet alleen je eigen eieren, maar wissel ze af met eieren uit de supermarkt.

PFAS

Lees meer over PFAS op GGDleefomgeving.nl.

GGD Leefomgeving Open externe link in nieuw tabblad