Vaccinaties 8 mei 2023

Mpox-vaccinatie

Vanaf 8 mei begint de GGD weer met vaccineren tegen mpox, voorheen bekend als: monkeypox of apenpokken. Iedereen met verhoogd risico op mpox kan een afspraak maken om deze vaccinatie te krijgen. De vaccinatie tegen mpox is bedoeld om infecties en verspreiding van het mpox-virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Verliefde mannen

Voor wie is de Mpox vaccinatie?

De vaccinatie tegen mpox wordt gegeven aan mannen en andere mannen die seks hebben met mannen en trans personen, die een verhoogd risico hebben op mpox.  Ben jij een man die seks heeft met mannen of ben je trans persoon? Dan kun je een afspraak maken bij de GGD voor vaccinatie als één van onderstaande dingen voor jou geldt:

  • Je gebruikt PrEP om hiv te voorkomen, of je staat hiervoor op de wachtlijst

EN/OF

  • Je had het afgelopen jaar met meer dan 10 mensen seks 

EN/OF

  • Je hebt seks op sekslocaties of seksfeesten

EN/OF

  • Je doet aan groepsseks

EN/OF

  • Je hebt hiv en bij je controles word je op hepatitis C getest.

Klopt een van deze dingen voor jou? Maak dan een afspraak voor je vaccinatie tegen mpox. 

Ben je al gevaccineerd tegen mpox met twee prikken? Dan is een nieuwe vaccinatie niet nodig. Heb je een van de prikken al wel gehad, maar de tweede nog niet? Dan kun je een afspraak maken. Ben je vorig jaar uitgenodigd om je te vaccineren maar ben je niet gegaan? Ook dan kun je nu een afspraak maken voor vaccinatie.

Voor het maken van een afspraak bel je met telefoonnummer: 088 443 33 44. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens je eerst volgende half jaarlijkse soa onderzoek het onderwerp mpox ter spraken te brengen. De verpleegkundige kan desgewenst direct de vaccinatie toedienen.  

Wil je hulp bij het weten of de vaccinatie bedoeld is voor jou? Gebruik de mpox-vaccinatietool op Man tot Man voor advies en begeleiding. Liever persoonlijk advies? Je kunt ook bellen met de Aids Soa Infolijn via telefoonummer: 0900 204 2040. Of met de soa poli van GGD Noord- en Oost-Gelderland via telefoonnummer: 088 443 33 44.

Heb je nu mpox? Of denk je dat je misschien nu mpox hebt? Of heb je symptomen waar je je zorgen over maakt? Bezoek de website Man tot Man om te lezen wat je kunt doen. 

Heb je klachten die passen bij mpox? Neem zo snel mogelijk contact op met je huisarts of GGD. Ga niet zonder afspraak langs maar bel eerst.

Bekijk ook

Misschien is deze informatie interessant voor jou.

website Man tot Man Externe link Meer informatie mpox vaccinatie Externe link