Gezonde leefstijl 14 augustus 2023

Bereid je voor op de hitte

Uit onderzoek dat afgelopen najaar in de regio Noord- en Oost-Gelderland plaatsvond, bleek dat voornamelijk 65+’ers hittestressklachten ervaren. Deze klachten variëren, bijvoorbeeld hoofdpijn, opgezwollen enkels of futloosheid. Om deze groep inwoners te helpen in het verminderen of voorkomen van hittestressklachten ontwikkelde de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland samen met GGD Noord- en Oost-Gelderland een voorlichtingscampagne. Als de temperatuur langere tijd boven de 25 graden blijft, is het verstandig om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Met onderstaande tips kun je je voorbereiden op de hitte.

Thermometer geeft warme zomerdag aan

Drink voldoende water

65+’ers hebben een lagere dorstprikkel dan jongere doelgroepen. Ze drinken daardoor minder en minder vaak. Focus van de voorlichtingscampagne ligt daarom op het drinken van voldoende water. Binnen de campagne geven we tips om zonder veel moeite toch minimaal 2 liter water per dag te drinken. De verwachting is dat hiermee klachten die vanwege langdurige hitte ontstaan verminderen of zelfs voorkomen worden.

4 simpele tips om meer water te drinken

 1. Zet een kan water in het zicht. Zo word je eraan herinnerd om te blijven drinken, ook als je geen dorst hebt.
 2. Neem een flesje water mee voor onderweg. Dan kun je op elk moment water drinken, waar je ook bent.
 3. Drink direct na een toiletbezoek een paar slokken water. Zo vul je het vocht dat je bent kwijtgeraakt direct weer aan.
 4. Drink een glas water als je iets eet. Dit helpt het lichaam gehydrateerd te houden én bij de spijsvertering.

Smeer je in!

Je hoort het waarschijnlijk iedere dag, maar insmeren is van groot belang. Ook als de zon niet zo vel is. Met deze temperaturen kun je binnen 15 tot 30 minuten flink verbranden.

Koel huis

Ook een huis warmt op tijdens een hittegolf. Om te voorkomen dat het van binnen net zo warm is als buiten kun je het volgende doen:

 • Houd ramen en deuren dicht als de temperatuur buiten hoger is dan binnen.
 • Zorg dat je huis 's nachts kan afkoelen. Zet 's avonds laat, 's nachts of ‘s ochtends vroeg de ramen wijd open. Zet ook de tussendeuren open.
 • Sluit de gordijnen en doe de zonneschermen omlaag.

Koele nachten

Tijdens een hittegolf koelt het 's nachts nauwelijks af waardoor je minder goed slaapt. Tips voor koele nachten:

 • Slaap onder een dun laken.
 • Slaap in een dun hemd of zonder kleren.
 • Last van muggen 's nachts? Maak dan gebruik van horren of een klamboe.
 • Slaapkamer alsnog te warm? Ga ergens anders slapen in huis.
 • Overweeg een ventilator of airco. Maar let op: die apparaten gebruiken veel stroom en kunnen geluidsoverlast veroorzaken.