• Start
  • Nieuws
  • Vragen en antwoorden over schurft (scabiës)

Vragen en antwoorden over schurft (scabiës)

Vragen en antwoorden over schurft (scabiës)

Schurft (ook wel scabiës genoemd) is een ongevaarlijke huidziekte die veel last kan veroorzaken, vooral jeuk. Schurft is weinig besmettelijk. U kunt het oplopen door langdurig (15 minuten) of veelvuldig huidcontact met iemand die schurft heeft. Na besmetting kan het nog twee tot zes weken duren voordat u klachten krijgt. Schurft is goed te behandelen.

Wat is schurft?
Schurft of scabiës is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door een klein beestje; de schurftmijt (scabiësmijt). Het volwassen vrouwtje graaft oppervlakkige gangetjes (max. 1,5 cm lang) in de huid waarin ze haar eitjes legt. Eén van de belangrijkste symptomen bij schurft is jeuk.

Wat zijn de klachten bij schurft?
Een van de belangrijkste klachten bij schurft is toenemende jeuk als gevolg van een allergische reactie op de mijt, de eitjes en de uitwerpselen van de mijt. De schurftmijt heeft een voorkeur voor bepaalde plekken op het lichaam: de handpalm en de huid tussen de vingers, pols, elleboog, voet en de geslachtsdelen. De jeuk kan over het hele lichaam optreden en is vaak ’s nachts, als het warm is, het hevigst. Op de huid kunnen blaasjes, rode bultjes en schilfering ontstaan. Ook kunnen de gangetjes die de mijt in de huid heeft gegraven zichtbaar zijn, soms als rode streepjes. Het krabben zelf kan leiden tot zichtbare krabstrepen op de huid.

Denkt u dat u zelf scabiës heeft?
Heeft u last van jeuk of heeft u (nieuwe) huidafwijkingen? Dan is het belangrijk dat u dit direct meldt bij uw huisarts. De huisarts kan de juiste diagnose stellen en geeft de juiste behandeling voor uzelf en uw huisgenoten. 

Hoe besmettelijk is iemand met schurft?
De besmettelijkheid van iemand met schurft is afhankelijk van het aantal mijten dat hij of zij bij zich draagt. Mensen met een goede weerstand, die zich dagelijks goed wassen of douchen en zich goed kunnen krabben, dragen over het algemeen weinig mijten bij zich. Zij zijn minder besmettelijk dan mensen die veel mijten bij zich dragen.

Wie hebben een verhoogd risico op schurft?
Reizigers naar landen waar de hygiënische omstandigheden slechtzijn, personen met wisselende seksuele contacten, personen die kleding en/of beddengoed delen, bewoners en personeel in (zorg)instellingen waar mensen kamers delen, hebben een verhoogde kans om schurft te krijgen.

Wat is scabiës crustosa?
Scabiës crustosa wordt veroorzaakt door dezelfde mijt, maar heeft een heftigere huidaandoening. Gelijktijdige behandeling van (mogelijk) besmette personen is noodzakelijk om de terugkeer van de schurft te voorkomen. De GGD is betrokken als er meerdere schurftziektegevallen zijn. De GGD geeft advies en voorlichting om verspreiding te voorkomen.

Hoe kan schurft behandeld worden?
Schurft is goed te behandelen met een speciale crème die zowel de mijten als de eitjes doodt, of eventueel met pillen. In de meeste gevallen zal de arts crème voorschrijven maar in bepaalde situaties (een uitbraak in een verpleeghuis bijvoorbeeld) kan de arts kiezen voor behandeling met pillen of een combinatie van crème en pillen. Het is van groot belang dat de mensen die mogelijk besmet zijn, gelijktijdig worden meebehandeld, en dat de kleding en het beddengoed goed worden gewassen.

Schurft behandeling

Hoe snel genees ik van schurft?
Ongeveer 3 tot 14 dagen (soms langer) na de behandeling bent u klachtenvrij en zijn de huidafwijkingen genezen. Controle na behandeling is niet nodig, tenzij de jeuk langer dan 3-4 weken aanhoudt of de huiduitslag zich uitbreidt. Ongeveer 24 uur na de behandeling bent u niet meer besmettelijk.

Veel gestelde vragen over schurft
Kijk voor meer informatie over schurft op de website van het RIVM