Verloop tuberculose onderzoek Vaassen

Verloop tuberculose onderzoek Vaassen

In woonwijk Berkenoord 2 in Vaassen is bij een aantal mensen een besmettelijke vorm van longtuberculose vastgesteld. Deze mensen zijn hiervoor behandeld en om verder besmetting te voorkomen heeft GGD Noord- en Oost-Gelderland in de directe omgeving van de patiënt een contactonderzoek gedaan.

Wat is er gedaan in Vaassen
Op dinsdag 24 oktober hebben 715 mensen de Mantoux-test (huidtest) afgenomen. Op donderdag 26 oktober zijn deze mensen terug gekomen voor controle. Via de Mantoux-test is bekeken of de mensen eventueel een tbc besmetting hebben. Als de huidtest positief is, is er een longfoto gemaakt en of een bloedtest gedaan.

Resultaten
Bij 112 mensen is een longfoto gemaakt. De uitslag van de longfoto’s is duidelijk: er is geen open tbc gevonden wel 27 besmettingen. Van de 98 mensen bij wie een aanvullende bloedtest is afgenomen blijken 35 een besmetting te hebben opgelopen. De 62 gevonden besmettingen zijn goed te behandelen door de GGD. Alle mensen met een besmetting worden hierover persoonlijk geïnformeerd door de GGD.

Is er verder onderzoek nodig?
De mensen die op dit moment een tbc besmetting hebben zijn niet besmettelijk voor hun omgeving. De GGD kan deze mensen goed behandelen. Daarom is er geen vervolg onderzoek nodig. De GGD heeft contact met de mensen die een besmetting hebben.

Meer informatie

Foto: © Rob Voss