Zwemmen in natuurwater

Zwemmen in natuurwater

Zwemmen in rivieren, plassen en kanalen die hiervoor niet aangewezen zijn brengt risico’s met zich mee. Sommige blauwalgen zijn giftig en zorgen in de zomer voor veel overlast. Ze kunnen het zwemplezier sterk verminderen en massale vissterfte en stank veroorzaken.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld voorkomen in zoet water. Als de cellen kapot gaan, kleuren de algen blauw. Daar danken ze hun naam aan. Overmatige groei van blauwalgen is een teken dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de natuur die daarvan afhankelijk is. Als de cellen kapotgaan, kleuren de algen blauw. Daar danken blauwalgen hun naam aan.

Gezondheid

Sommige blauwalgen zijn giftig. Als u in besmet water zwemt, komen de giftige stoffen via uw mond uw lichaam binnen en kunt u ziek worden. Vooral kinderen moeten oppassen, omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust soms slokken water binnenkrijgen. Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden van het drinken van besmet water of door het drooglikken van hun besmeurde vacht.

Veilig zwemmen bij u in de buurt? Check de landelijke zwemwatersite