• Start
  • Nieuws
  • Mazelen in Europa, advies voor Italië en Roemenië

Mazelen in Europa, advies voor Italië en Roemenië

Mazelen in Europa, advies voor Italië en Roemenië

In meerdere Europese landen wordt een verhoging gezien van het aantal mazelengevallen. Dit geldt met name voor Roemenië en Italië. In Roemenië is al meer dan een jaar een grote mazelenuitbraak aan de gang.

Advies Roemenië
Het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) adviseert voor kinderen van 6 tot 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 die naar Roemenië gaan (vervroegde) vaccinatie tegen mazelen. Wanneer de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven moet deze op 14 maanden herhaald te worden.

Advies Italië
In Italië is een situatie aan de hand die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, vooral onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. 

Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het consultatiebureau of met onze afdeling infectieziektebestrijding:  

Telefoonnumer: 088 - 443 33 55

E-mail: infectieziekten@ggdnog.nl