Mazelen in Europa

Mazelen in Europa

Het aantal gevallen van mazelen in verschillende Europese landen (Frankrijk, Italië, Roemenië en Griekenland) blijft toenemen. Niet of onvolledig gevaccineerde kinderen vormen de grootste risicogroep. Zij hebben een grotere kans op een ernstig verloop van de ziekte.

Italië en Frankrijk
Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië en Frankrijk is het belangrijk dat ze volgens het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Is er nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij familie of vrienden thuis)? Dan kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en ongevaccineerde volwassenen (geboren in Nederland tussen 1965 en 1976) vervroegde vaccinatie zinvol zijn. Als de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven, moet deze op 14 maanden herhaald worden.  

Roemenië
Het advies voor kinderen van 6 tot 14 maanden en ongevaccineerde volwassenen (geboren in Nederland tussen 1965 en 1976) die naar Roemenië gaan, is om (vervroegde) vaccinatie tegen mazelen te nemen. Als de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven, moet deze op 14 maanden herhaald worden.

Meer informatie
Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie over mazelen in Europa.

Vragen?
Heeft u toch nog vragen? Neemt dan contact op met ons team Infectieziektebestrijding op 088-  443 33 55.