Vaccinatie tegen Meningokokkenziekte

Wil je weten waar en wanneer wij vaccineren?

Bekijk het vaccinatieschema voor een locatie bij jou in de buurt.

Wat kan ik doen als ik niet kan?

Je mag zelf een andere locatie uitzoeken waar je naartoe wilt. Dat hoeft dus niet in je eigen gemeente te zijn. Je hoeft dit niet aan ons door te geven.

Wie krijgen een prik?

Sinds mei 2018 worden alle peuters van 14 maanden op het consultatiebureau al gevaccineerd tegen Meningokokken type A, C, W en Y. Omdat het aantal besmettingen met meningokokkentype W toeneemt, krijgen nu ook jongeren geboren in 2001, 2002 of 2004 de prik. Ze krijgen met de post een uitnodiging om in het voorjaar 2019 de prik te komen halen. In de brief staat waar en wanneer je de prik kunt halen. Je hoeft niet te betalen voor de prik.

Ben je geboren in 2003 en 2005? Dan krijg je een uitnodiging de prik te komen halen in mei/juni. Ook voor hen is de prik gratis. 

Tegelijk met de vaccinaties tegen meningokokken worden de vaccinaties HPV en DTP/BMR gegeven aan de hiervoor opgeroepen meisjes en kinderen. Ook kunnen zij 'vergeten' vaccinaties inhalen.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die je krijgt van een bacterie, de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Sinds 2015 worden ieder jaar meer mensen ernstig ziek door type W. Mensen krijgen meningokokkenziekte door de meningokok. Dit is een bacterie waardoor iemand een hersenvliesontsteking kan krijgen. Hersenvliesontsteking is een ziekte waarbij het vlies om de hersenen en om het ruggenmerg ontstoken raakt.

Wat zijn de klachten bij meningokokkenziekte?
  • Plotseling hoge koorts en suf,
  • Hoofdpijn en niet tegen licht kunnen,
  • Misselijk zijn en braken,
  • Een zere en stijve nek, vooral als je het hoofd voorover buigt.
  • Baby’s beginnen te huilen als je ze bij het verschonen aan de benen optilt. Dit heet ook wel luierpijn.
  • Soms komen er hele kleine vlekjes in de huid. Deze zijn rood of paars die niet weggedrukt kunnen worden. Ze zijn zo groot als een  speldenknop.

Iemand met meningokokkenziekte kan zeer snel en ernstig ziek worden. Dat kan soms binnen enkele uren. Waarschuw meteen de huisarts als iemand deze klachten heeft.

Hoe kun je meningokokkenziekte krijgen?

De meningokok zit in de neus of keel. Veel mensen dragen deze bacterie tijdelijk bij zich zonder dat zij zelf ziek worden. Door hoesten, niezen en praten komen druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. De bacterie blijft niet in de buitenlucht zweven, maar gaat daar snel dood.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 10 dagen. Meestal is dit 3 tot 4 dagen. Maar de kans om na besmetting ziek te worden, is heel klein.

Wie kan meningokokkenziekte krijgen?

Iedereen kan deze ziekte krijgen. Het komt het meest voor bij jonge kinderen en bij tieners.
Er zijn verschillende types meningokokken. Iemand die de ziekte heeft gehad bouwt er afweer tegen op. Maar alleen voor het type meningokok waar hij ziek door is geworden. Iemand kan dus vaker meningokokkenziekte krijgen.

Vaccinatie gemist?

Heb jij de Meningokokken vaccinatie gemist? Dan ben je welkom om deze alsnog te komen halen.
Bel hiervoor naar: 088 - 443 31 00 (op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur). 

Meer weten?

Wil je meer weten over de Meningokokkenziekte of de vaccinatie MenACWY?

Heb je nog vragen? 
Bel dan met de medewerkers Jeugdgezondheid van de GGD op 088 - 443 30 00. Dit kan op werkdagen van 8.00 - 17.00 uur.